MENIU

Vrei să renunţi la zahăr? Iată cei mai siguri îndulcitori

<p>Vrei să renunţi la zahăr? Iată cei mai siguri &icirc;nlocuitori</p>

Doctorii recomandă ca zahărul să reprezinte doar 5% din dieta zilnică. Cu toate acestea, studiile arată că în prezent se consumă cu 50% mai mult zahăr decât în urmă cu 30 de ani.

Sunt cercetări care demonstrează faptul că zahărul poate crea dependenţă, iar în unele situaţii este chiar mai captivant decât drogurile.

E nevoie de înlocuitori de zahăr pentru că printre altele, acest îndulcitor poate provoca hipertensiune, pentru că duce la o hipersecreţie de insulină în sânge, scrie Adevarul.

De asemenea, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că zahărul creşte coleterolul „rău”. Mai mult, Alzheimer-ul, care apare la bătrâni şi este o boală prin care creierul nu mai este capabil să folosească glucoza pe care o primeşte din alimentaţie, este cauzat şi de zahărul în exces.

Pe piaţă au apărut mai mulţi înlocuitori de zahăr, precum zaharina, aspartamul, ciclamatul sau acesulfamul K. Însă medicii nu au o mare încredere în aceşti înlocuitori de zahăr.

De exemplu, în ceea ce priveşte zaharina, există studii care arată că ar favoriza cancerul de vezică urinară. În Canada a fost interzis acest înlocuitor de zahăr.

Cele mai bune alternative ar fi înlocuitori de zahăr naturali.

Există câteva produse naturale pe care le putem folosi ca înlocuitori de zahăr.

Iată câteva exemple:

Mierea de albine. Are un indice glicemic mediu şi se recomandă să o folosiţi la îndulcit ceaiuri sau alte băuturi când sunt calde şi nu fierbinţi, pentru că îşi pierde proprietăţile benefice pentru organism.

Extractul de stevie. Există sub formă de pudră, granule sau lichidă. Este mai dulce decât zahărul alb şi nu afectează glicemia. Este recomandată şi pentru diabetici.

Siropul de agave. Se obţine din seva plantei Agave. Ca şi stevia, o linguriţă din acest sirop este mult mai dulce decât zahărul şi nu are efecte asupra creşterii glicemiei. Este bogat în vitamine şi minerale.

Siropul de arţar. Se extrage din siropul arţarului de zahăr. Pe lângă faptul că e un înlocuitor de zahăr, are efecte benefice asupra organismului şi nu creşte glicemia.

Siropul de curmale. Este o alternativă la zahăr şi poate fi folosit şi prepararea unor prăjituri. De asemenea, are efecte benefice asupra organismului pentru că ar conţinut de calciu, magneziu, potasiu sau fier.

Mai multe articole despre:
sănătate zahăr îndulcitor