MENIU

VOTUL AR PUTEA DEVENI OBLIGATORIU, cu opţiunea: "Niciunul dintre candidaţi nu corespunde"

Proiect pentru introducerea obligativității votului în România

Un grup de deputaţi PSD şi UNPR propune ca votul să fie obligatoriu pentru toţi cetăţenii cu drept de vot, cu excepţia celor de peste 80 de ani şi a celor cu boli cronice, neparticiparea urmând să fie sancţionată cu 1.000 lei amendă, potrivit unei iniţiative legislative aflată în consultare publică.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, a Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale şi a Legii privind Statutul aleşilor locali a fost iniţiată de deputaţii Toader Dima, Ioan Dîrzu, Marian Ghiveciu, Liviu Harbuz, Ion Melinte, Gavril Mîrza, Ioan Munteanu, Ioan Stan, Zisu Stanciu (PSD), Valeriu Steriu şi Octavian Bumbu (UNPR).

Semnatarii proiectului propun ca pe buletinul de vot să fie imprimat şi un patrulater alb în care să fie tipărită sintagma “Niciunul dintre candidaţi nu corespunde”.

Potrivit iniţiativei, în cazul în care voturile alegătorilor din patrulaterul alb însumează 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin. Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că prin introducerea votului obligatoriu se reduc şansele de fraudare a alegerilor, nu va mai exista motiv de mită electorală şi va fi greu să se cumpere voturi.
Aceştia arată că, prin introducerea votului obligatoriu în România, ar putea fi certificată şi obligaţia civică a cetăţenilor de a-şi alege reprezentanţii şi s-ar conferi mai multă reprezentativitate forului legislativ şi mai multă legitimitate Guvernului.

Iniţiatorii precizează că în Uniunea Europeană există patru state unde votul este obligatoriu şi sancţionat - Cipru, Grecia, Luxemburg şi Belgia - şi două ţări unde votul este obligatoriu, dar nesancţionat – Italia şi Portugalia.
În expunerea de motive se mai arată că aplicarea ;tampilei în patrulaterul alb cu menţiunea “niciunul dintre candidaţi nu corespunde”, aşa-zisul “vot alb”, va reprezenta o sancţiune pentru clasa politică din România, care ar deveni mai responsabilă faţă de cetăţenii ale căror interese le reprezintă. Senatul va dezbate acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.

Mai multe articole despre:
propunere legislativă VOTUL OBLIGATORIU