Fructele care te scapă de mahmureală după Revelion
Medicul toxicolog Radu Țincu a oferit câteva sfaturi importante despre consumul de alcool, beție și cum să gestionăm mahmureala.
Medicul a subliniat că semnele de intoxicație, cum ar fi tulburările de vorbire și coordonare, ar trebui să fie un semnal pentru a opri consumul de alcool și a trece la hidratare: „Când apar tulburările de vorbire, avem tulburări motori, nu mai putem să ne coordonăm foarte bine mersul, cred că este un prim semnal că ar trebui să o lăsăm mai ușor cu alcoolul și să trecem la apă”.
Referitor la mahmureală, medicul a explicat că simptomele tipice sunt durerea de cap, greața și vărsăturile, cauzate de o substanță toxică produsă în urma metabolizării alcoolului: „Durerea de cap, cefaleea este primul semn, greață, vărsături, o stare de indispoziție…acestea sunt cauzate de unul din metaboliții alcoolului, este vorba de aldehida alcoolică, care este o substanță toxică pentru sistemul nervos central”.
Băutura care ajută digestia și curăță colonul de toxine
De asemenea, el sugerează folosirea de antiinflamatoare pentru a reduce inflamația cerebrală și consumul de fructe precum papaya sau ananas, care conțin enzime digestive ce pot ajuta la procesul de detoxifiere.
Medicul a menționat și importanța unei alimentații echilibrate: „Dacă vom continua să avem o alimentație preponderent carnată, cu foarte multe grăsimi, nu facem decât să îngreunăm eliminarea acestor metabolitoxici”.
De asemenea, el a explicat că mitul potrivit căruia o bere ar ajuta la recuperarea după o beție este nefondat: „Nu are un fundament științific, chiar dacă există acest concept. Cui pe cui se scoate alcoolul nu poate fi cumva ameliorat consumul de alcool cu alt tip de alcool, pentru că nu facem decât să suprasolicităm ficatul”.
În ceea ce privește pregătirea pentru petrecere, medicul a recomandat să nu consumăm alcool pe stomacul gol: „Cu cât vom consuma alcool pe stomacul gol, cu atât absorbția acestuia va fi mult mai intensă”.