MENIU

Vom scăpa complet de bălțile formate pe șosele la fiecare ploaie puternică. Iată cum

În ultimii doi ani, au fost înregistrate fenomene meteorologice extreme, inclusiv ploi foarte puternice ce au determinat căderi de apă cu mult peste mediile multianuale normale. La fiecare ploaie mai puternică precum cea din aceste zile, se acumula apă pe carosabil și pe trotuare care îngreuna circulația șoferilor și a pietonilor.

În ultima vreme, totuși, astfel de probleme au început să apară doar sporadic, ca urmare a investițiilor în modernizarea și întreținerea sistemului de canalizare.

Cel mai relevant exemplu pentru îmbunătățirea infrastructurii de canalizare îl reprezintă curățarea casetei de sub Dâmbovița. La preluarea de către Apa Nova București, aceasta nu mai avusese parte de lucrări de întreținere din 1990, fapt ce i-a redus capacitatea la 47%. După curățarea de către Apa Nova, caseta a permis tranzitarea unor volume de apă echivalente cu volumul Lacului Morii (în august 2015), la debite similare cu cele ale Oltului.

La ultima ploaie puternică s-a intervenit mai ales pentru evacuarea apei din subsolurile unor imobile. Aproximativ 20 dintre acestea nu aveau instalată clapetă anti-refulare, motiv care a dus la inundarea lor.

Din nefericire, multe imobile fie nu au montate, fie au montate greșit așa numitele clapete de sens sau clapete anti-refulare. Clapetele de sens se montează pe instalația interioară de canalizare, instalație care aparține proprietarilor de clădiri și este în sarcina acestora, încă de la faza de proiectare a clădirii, să ia în calcul poziția clădirii față de rețeaua publică de canalizare și să prevadă instalarea acestor clapete.

Totuși, ANB derulează un program gratuit de consiliere a proprietarilor de imobile pentru montarea corectă a acestor dispozitive.