Vodafone a transmis din greşeală poliţiei britanice datele unor jurnalişti
Poliţia britanică a "obţinut şi studiat" datele telefonice a peste 1.700 de angajaţi ai companiei News UK care editează The Times, "transmise din greşeală" de gigantul britanic de telecomunicaţii Vodafone, dezvăluie marţi seara cotidianul britanic, potrivit Mediafax.
The Times denunţă o "atingere majoră adusă vieţii private" a angajaţilor News UK cu câteva ore înainte de prezentarea unui proiect de lege în Parlamentul britanic vizând în special extinderea capacităţii poliţiei de a accede la date informatice şi telefonice ale persoanelor suspectate de activităţi legate de terorism.
Datele transmise în martie 2014 erau cele ale unor jurnalişti, avocaţi, angajaţi şi lideri ai grupului de presă care publică The Times, The Sunday Times şi The Sun. Ele se referă la anii 2005-2007, precizează Times.
Scotland Yard a reacţionat marţi seara afirmând într-un comunicat că a "predat aceste date telefonice care au fost trimise din greşeală de Vodafone".
Poliţia a precizat că acestea au fost transmise în cadrul operaţiunii Elveden, o anchetă privind suspiciunile de mituire a unor poliţişti şi funcţionari de către jurnalişti.
"Anchetatorii implicaţi în operaţiunea Elveden şi-au folosit competenţele prevăzute de lege pentru a cere Vodafone detalii despre apelurile efectuate de un jurnalist al News International (numele anterior al News UK)", precizează comunicatul poliţiei.
The Times afirmă totuşi că, deşi ştia că aceste date au fost transmise din greşeală, poliţia le-a "analizat, a întocmit o listă cu apelurile emise de 1.757 de telefoane şi a păstrat aceste date timp de şapte luni în pofida solicitărilor de a le predate". Această informaţie a fost confirmată de Vodafone.
"Imediat ce am fost puşi la curent, la sfârşitul lui septembrie, că Scotland Yard intenţionează să folosească datele transmise din greşeală, noi le-am cerut să distrugă imediat aceste date", afirmă Vodafone într-un comunicat.
Acest caz a făcut obiectul unei anchete a două organisme independente, Information Commissioner (ICO) şi Interception of Communications Commissioner's Office (IOCCO), precizează cotidianul britanic.
"Aceste cazuri creează îngrijorări cu privire la folosirea extinsă de către poliţie a competenţelor sale de supraveghere a jurnaliştilor şi surselor lor", subliniază The Times.
"Un oficial al Vodafone s-a scuzat personal pentru ceea ce a afirmat că este o eroare umană", a declarat directorul News UK, Mike Darcey, precizând că a informat marţi seara toţi salariaţii grupului.