MENIU

Vize SUA pentru români | Deputat: „Am ratat multe trenuri! Avem 10% rată de refuz”

Ben Oni Ardelean

Deputatul Ben Oni Ardelean spune că românii au un procent de 10% de refuz în SUA, iar pentru a putea elimina vizele ar trebui ca rata să fie în jurul a 3%.

Întrebat dacă există șanse să vedem aceste vise eliminate, Ben Oni Ardelean a spus: „Mulți se întreabă când vor fi eliminate. Trebuie să spunem și adevărul aici. Au trecut câteva trenuri pe lângă noi. În 2006 eram în congresul american și discutam cu câțiva congresmani, erau 27 de țări pe lista de eliminare a vizelor... și erau 2 pentru care nimeni n-a făcut lobby. Sunt state care dau sute de milioane pe lobby în America pentru a fi vizibili și influenți. Ungaria dă 150 milioane euro pe an pe lobby, Polonia similar. România a avut ultimul contract de lobby în 2004 cu 40 mii dolari.

Deci, de noi depinde. Trebuie să ne facem partea, eliminarea vizelor ține de legislația lor. Trebuie ca pragul de refuz.. să fie în 3 procente.. noi suntem în jurul cifrei de 10. Mulți români din Spania, Italia.. aplică pentru viză si n-o primesc. Intră în cota României. Eu n-am informația exactă a ce se întâmplă pe aceste teritorii decât dacă americanii mă informează unde au fost aceste cereri pentru viză. E și o chestie politică. Multora nu le place să audă. Poți să spui consulului de la ghișeu pentru cei care au un anumit venit, dați-le viză, pentru cei care au o bunăstare.. când ai bifat categoriile foarte exact, poți să contezi că făcut-o din pix chestiunea pragului de refuz. Vă dau exemplul Poloniei, vechiul ambasador care a sosit în Polonia a zis: vreau să vă ajut să eliminați vizele. Câți angajați aveți în aparatul bugetar, trimiteți-i pe toți să aplice la viză, și le dăm la toți pentru că sunt în aparatul bugetar și au scăzut în felul ăsta viza refusal. Sunt tehnici de a depăși pragul legal. Nu pot să vin să spun: este o lege, încălcați-o. Că nu-mi permit chestiunea respectivă”, a spus Ben Oni Ardelean. 

Mai multe articole despre:
vize sua ardelean