MENIU

Virusul West Nile a făcut ravagii în această vară!

Simptome West Nile

Virusul West Nile a făcut ravagii în această vară! 19 persoane au fost infectate, iar două dintre acestea au murit.

Numărul românilor care au ajuns la spital cu meningite sau meningo-encefalite, după ce au fost infectaţi cu virusul West Nile, transmis prin înţepăturile de ţânţari, a ajuns, ieri, la 19, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Din fericire, în ultima săptămână, nu s-au înregistrat decese noi cauzate de acest virus.

Faţă de săptămâna trecută, când erau raportate 11 cazuri de infecţie cu virusul West Nile, numărul acestora aproape că s-a dublat în doar câteva zile. Potrivit specialiştilor din cadrul CNSCBT, cele 19 cazuri au fost în judeţele: Călăraşi - 4; Galaţi - 3; Tulcea - 2; Buzău, Dolj, Iaşi, Mureş şi Teleorman - câte un caz. Cele mai multe meningite West Nile au fost înregistrate în Bucureşti - 5. Potrivit sursei citate, până acum sunt două decese - unul în Călăraşi şi altul în Buzău.

Reamintim că numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa, vara trecută, după ce au fost infectate cu virusul West Nile, a fost de 42, la nivel naţional, de trei ori mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017. În 2016, numărul îmbolnăvirilor cu West Nile a fost 93, dintre care 19 oameni au decedat.

Risc mai mare pentru cei de peste 50 de ani

„Nu neglijați înțepăturile de țânțari”, avertizează medicul Tudor Ciuhodaru, specialist în medicina de urgenţă, precizând că „riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune”.

Medicul subliniază că nu există un tratament specific pentru West Nile, însă, dacă apar simptome după infectarea cu acest virus, „este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă”. „În cazul manifestarii de simptome de severitate medie (1 din 5 cazuri) – adică: febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie şi, rar, limfadenopatie - starea pacientului se îmbunătățește după 7-10 zile”, explică Ciuhodaru.

„Sunt câteva semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsaturi, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină, apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar”, spune dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţă.

 

Mai multe articole despre:
West Nile virusul West Nile