MENIU

Violenţa şi hărţuirea la locul de muncă! Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: „În România se vorbeşte prea puţin despre asta”

Violenţa şi hărţuirea la locul de muncă! Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: „În România se vorbeşte prea puţin despre asta”

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, spune că în România se vorbeşte prea puţin despre violenţa şi hărţuirea la locul de muncă.

„Am participat astăzi la Palatul Victoria, ca urmare a invitației doamnei Victoria Stoiciu, Consilier de stat în Cancelaria Prim-ministrului, la o întâlnire de lucru cu partenerii sociali pentru ratificarea Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii.

În România se vorbește prea puțin despre violența și hărțuirea la locul de muncă, fenomene care nu ar trebui să-și găsească locul într-o societate în care ne dorim să trăim, să muncim și să ne creștem copiii. Mai grav este faptul că, din păcate, femeile se confruntă cel mai des cu aceste comportamente.
Ratificarea Convenției este un obiectiv pe care ni l-am asumat și care reprezintă efortul comun al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalitățiii de Șanse și al partenerilor sociali, al căror sprijin este esențial în tot procesul.
Vom consolida colaborarea cu sindicatele, dar și cu ONG-urile prezente în zona de protecție a drepturilor femeilor și egalitate de șanse între femei și bărbați, iar un prim calendar comun de lucru a fost fixat astăzi.
Ne dorim ca ratificarea să aibă loc până la finalul acestui an, iar în perioada imediat următoare ratificării să fie finalizată legislația națională privind aplicarea tuturor prevederilor convenției.
În procesul de elaborare a cadrului normativ sunt implicate instituții cu atribuții în domeniile:
-> securitate și sănătate în muncă;
-> asigurarea inspecției și investigarea cazurilor de violență și hărțuire;
-> justiție (urmărire penală, asistență juridică);
-> problematica de gen și discriminare;
-> sănătate publică (supravegherea furnizării de îngrijiri medicale și cosniliere psihologică);
-> protecție socială (cazarea victimelor în adăposturi, integrarea pe piața muncii a victimelor etc.).

Le mulțumesc tuturor celor prezenți la întâlnirea de astazi: Natalia Intotero - ministrul Familiei, Tineretului și Egalitățiii de Șanse, Luminița Popescu - președinte al Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse, Larisa Papp - director în cadrul Inspecției Muncii, Bogdan Hossu - președinte Cartfel ALFA, Violeta Andrei - președinte OFEM Blocul Național Sindical, reprezentanți ai Coaliției pentru egalitate de gen, ai Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și ai Asociației Mame Pentru Mame!”, a spus ministrul Muncii.

Mai multe articole despre:
bucura violenta munca