VINETE GIGANT, create de cercetătorii Stațiunii legumicole Buzău
Cercetătorii Stațiunii legumicole Buzău au lansat în premieră, în primăvara acestui an, cinci noi soiuri omologate în producția de serie, între care castravetele antidiabetic, tomatele portocalii și tip cireașă, vinetele-gigant, în testări fiind și plante-gardian cu rol în protejarea legumelor împotriva dăunătorilor.
Cele cinci noi soiuri omologate de legume sunt tomatele portocalii Chihlimbar, două soiuri de tomate tip cireașă, Emma și, respectiv, Sonia de Buzău, soiul de castravete amar Rodeo și fasolea Anisia, iar în curs de omologare se află soiul de pătlăgele vinete Virginia, cu o greutate a fructului de aproape 2 kilograme.
'Cele două soiuri de tomate tip cireașă sunt un deliciu pentru consumatori, au greutatea cuprinsă între 8 și 40 de grame, conținut ridicat în licopen și substanțe antioxidante, ceea ce le recomandă de la sine în prevenirea cancerului, mai ales a cancerului de prostată și a cancerului de sân. Acestea pot fi cultivate atât în solar, cât și în câmp deschis, au plasticitate ecologică și dau producții ridicate', a declarat, pentru AGERPRES, secretarul științific al stațiunii de cercetare, Floarea Burnichi, doctor în biologie.
Potrivit sursei citate, tomatele tip-cireașă, cât și cele portocalii, vor intra în cursul acestui an și în supermarketuri. 'În acest moment, gustul consumatorilor este format și tot mai mulți dintre ei se orientează către tomate de tip cireașă sau spre tomatele portocalii, acestea din urmă fiind folosite în salate, căci gustul este completat de aspectul estetic, fiind solicitate din acest an și în supermarketuri', a spus dr. Floarea Burnichi.
Stațiunea de cercetare a mai demarat un proiect pentru testarea tratamentelor bio la culturile de legume. 'Sunt câteva plante, cum ar fi crăițele, care, intercalate în cultură, își apără suratele împotriva dăunătorilor, dar și plante din care se pot prepara ceaiuri folosite în tratamentele împotriva bolilor și a dăunătorilor', a mai spus sursa citată.