Vin chinezii la Rovinari! Guvernul a semnat pentru un proiect de 850 milioane euro
Nu e chiar cel mai bun moment să te bazezi pe banii chinezilor, când economia statului asiatic se zguduie din temelii, într-o criză fără precedent.
Guvernul României a bătut palma cu chinezii de la China Huadian Engineering (CHEC) pentru un proiect energetic estimat la 847 milioane de euro la Sucursala Electrocentrale Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia.
Este vorba de construcția unui nou grup energetic de 600 MW la Rovinari. Noua societate ar urma să creeze 4.000 de locuri de muncă și să cumpere masiv cărbune de la carierele Roșia, Tismana și Pinoasa, care aparțin CEO.
Printr-un Memorandum aprobat miercuri, Guvernul a mandatat Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri să exercite dreptul de vot în cadrul AGA a Societății Complexul Energetic Oltenia în vederea constituirii Societății care va implementa proiectul de construcție a unui nou grup energetic de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia.
Proiectul, de tip „Green/Brown Field", va fi realizat de către o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC), cu un aport inițial, în numerar, de cel puțin 30% din totalul capitalului social necesar realizării investiției și cu asigurarea ulterioară a finanțării, și Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport în natură (terenuri și construcții).
Valoarea totală a proiectului, estimată prin Studiul de fezabilitate, este de 847,639 milioane euro, cu o perioadă de recuperare a investiției de aproximativ 12 ani și o durată de viață de 30 de ani, punerea în funcțiune fiind prevăzută pentru anul 2019, se arată într-un comunicat al Executivului.
Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de bază lignitul de la carierele Roșia, Tismana și Pinoasa, ce aparțin CEO, va aduce avantaje substanțiale pentru CEO și pentru economia românească, în general.
În comunicatul de presă al Guvernului, sunt listate următoarele avantaje ale proiectului:
• O investiție de aproape un miliard de euro, în condițiile în care, de 25 de ani, nu s-au făcut investiții majore în sistemul termoenergetic din România;
• Asigurarea, din țară, a unei părți din echipamentele și materialele necesare în construcția și exploatarea noii centrale;
• Asigurarea forței de muncă pe perioada implementării proiectului (circa 4.000 locuri de muncă);
• Vânzarea, către noul grup energetic, a unei cantități de lignit de 4,6 milioane tone anual, ceea ce înseamnă securizarea a 3.000 locuri de muncă și crearea a 1.800 noi locuri de muncă;
• Asigurarea, contra cost, a serviciilor de întreținere și reparații cu personalul CEO;
• Asigurarea stabilității și securității sistemului energetic românesc.
Cum diferă acordul de cel semnat încă din octombrie 2014
Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia şi cei ai China Huadian Engineering au semnat, încă din octombrie 2014, acordul în baza căruia vor înfiinţa o companie cu capital mixt pentru construcţia unui nou grup energetic la termocentrala Rovinari.
La momentul respectiv se vorbea de 500 MW și de o investiţie de circa 1 miliard de dolari (suma de acum este de 950 mil. dolari).
Acordul de înfiinţare a acestei societăţi mixte româno-chineze, de tip IPP (Independent Power Producer), a fost semnat în 2014 la sediul Guvernului de preşdintele Complexului Eneregtic Oltenia, Laurenţiu Dan Ciurel, şi preşedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a ministrului Economiei, Constantin Niţă.
Preşedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, a arătat la momentul respectiv că societatea pe care o conduce va fi principalul antreprenor şi investitor, iar scopul este realizarea unui proiect de calitate.
"O să construim acest proiect în cel mai scurt timp, la o calitate superioară, ca să realizăm o bază energetică de calitate superioară în România", a spus oficialul chinez în urmă cu un an.
Acesta a adăugat că China Huadian Engineering este interesată şi de alte proiecte energetice şi va participa şi în viitor la realizarea unor proiecte din domeniu în România.
Semne de întrebare ridicate de ecologiști
În 2013, conducerea Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, iar, ulterior, construcţia termocentralei Rovinari, cu un nou grup energetic de 500 MW, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii al Guvernului, fiind anunţat atunci că grupul China Huadian Engineering ar urma să asigure o investiţie de circa un miliard de dolari.
Greenpeace România şi un reprezentant de la Viena al organizaţiei ecologiste măsuraseră, la Rovinari, gradul de poluare în apropierea termocentralei din localitate, rezultatele înregistrate arătând o depăşire a pulberilor din aer cu mult peste parametrii legal admişi, reprezentanţii CE Oltenia susţinând însă că măsurătorile au fost influenţate "categoric" de amplasarea aparatelor de măsură la 30 de metri de un drum circulat din oraş.
Compania chineză a fost selectată să deruleze investiţia în urma unei licitaţii internaţionale derulată în luna mai 2012. Alt ofertant în cadrul licitaţiei a fost compania japoneză Marubeni Corporation.
Noua termocentrală va funcţiona pe bază de lignit şi va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari, în prezent dezafectate.