VIDEO Serghei Lavrov, declarații halucinante despre SUA și UE versus Rusia - Cum justifică masacrele din Ucraina
Situația actuală din Ucraina este rezultatul direct al dorinței SUA și a Occidentului de a conduce și de a domina lumea, sugerează ministrul rus de externe într-un interviu pentru India Today. Serghei Lavrov face declarații incredibile despre crimele de război din Ucraina, comise de ruși. În același timp, vorbește despre „etapa estică a operațiunii din Ucraina”.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat marţi că următoarea fază a "campaniei militare" a Rusiei în Ucraina a început, centrată pe "eliberarea completă" a regiunilor proruse Doneţk şi Lugansk.
Într-un interviu exclusiv pentru India Today, Serghei Lavrov a declarat marți că „operaţiunea în estul Ucrainei are ca obiectiv, aşa cum s-a anunţat deja, eliberarea completă a republicilor Doneţk şi Lugansk. Această operaţiune va continua, următoarea fază a acestei operaţiuni începe. (...) Şi mi se pare că va fi un moment important al acestei operaţiuni speciale", relatează EFE, potrivit agerpres.ro.
Potrivit ministrului rus de externe Serghei Lavrov, „evenimentele actuale își au rădăcina în dorința SUA și a Occidentului de a conduce lumea. Ei au vrut să arate lumii că nu va exista multipolaritate, ci doar unipolaritate și au creat o rampă de lansare (Ucraina - n.red.) împotriva noastră (Rusia - n.red.), la granițele noastre. Au <<pompat>> arme în Ucraina". (...)
Adevăratul motiv (al războiului - n.red.) este automulțumirea majorității țărilor după cel de-al doilea război mondial. Ei și-au încălcat promisiunile față de conducerea rusă și au început să mute NATO spre est după ce Uniunea Sovietică a dispărut. Au spus că este o alianță defensivă, și nu o amenințare la adresa securității Rusiei”.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a mai spus că legăturile dintre UE și Ucraina afectează Rusia.
„În 2003, de exemplu, când Ucraina a avut alegeri prezidențiale, Occidentul le-a cerut public și direct ucrainenilor: trebuie să alegeți – dacă sunteți cu Rusia sau cu Europa. Și apoi au început să atragă Ucraina în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Acordul prevedea taxe zero pentru mărfurile ucrainene în Europa și mărfurile europene în Ucraina.
Serghei Lavrov a mai susținut că a semnalat preocupările Rusiei în cazul unui acord al Ucrainei cu UE în timp ce aceasta avea un acord de liber schimb cu Rusia.
„În 2013, președintele ucrainean a cerut UE să amâne semnarea acordului de asociere și am sugerat ca noi trei – Rusia, Ucraina și UE – să stăm împreună și să discutăm cum să procedăm” și că UE ar fi respins propunerea și ar fi transmis Rusiei că „nu este treaba lor”. În 2013, fostul președinte Ianukovici a oprit semnarea unui larg acord de asociere cu UE și, după proteste spontane, s-a născut mișcarea Euromaidan, în noiembrie 2013, care a durat mai multe luni, până în februarie 2014, pentru ca în martie, Putin să intre cu armata în peninsula Crimeea, realizând apoi anexarea ilegală a Creimeei la Federația Rusă, în martie 2014.
În continuare, în interviu lacordat India Today, Lavrov a mai declarat că Rusia a început această operațiune în Ucraina pentru a-i apăra, proteja pe rușii discriminați de autoritățile ucrainene, în special din regiunea Donbas. Lavrov amintește și de sutele de cadavre din Siria, Afganistan, Irak lăsate în urma operațiilor americane, spunând că nu au avut scrupule în aceste cazuri și că „aceasta este o tragedie, oamenii mor. Dar nu putem tolera situația când Occidentul încurajează administrația de la Kiev să fie „rusofobă”, fără să le spună să nu interzică limba rusă, în educație, în mass-media, să nu interzică anumite drepturi ale acestora (rușilor - n.red.)”.
Despre acuzațiile de crime de război comise de armata rusă în Ucraina, Serghei Lavrov a dat un răspuns halucinant, în care susține că de fapt ucrainenii naziști au ucis civili, și nu militarii ruși.
„Armata noastră a vizat doar infrastructura militară, și nu civili. Armata ucraineană a folosit civilii ca scuturi umane. (...) Occidentul nu este atent la ceea ce facem. Ei mută atenția asupra lucrurilor false, cum ar fi ceea ce au spus despre Bucha. Au adus în discuție Bucha la trei zile după ce primarul ucrainean din Bucha a spus cu mândrie că orașul a revenit sub controlul lor ", a mai spus Lavrov, potrivit IndiaToday.
La începutul lunii aprilie, după retragerea forțelor ruse, la Bucha au fost descoperite numeroase cadavre, localitatea oferind imaginea teribilă a unui adevărat masacru. Toate atrocitățile făcute de ruși în Ucraina au început să fie documentate, iar Tribunalul internațional de la Haga a și deschis o anchetă asupra crimelor de război comise de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina.
Bilanțul crimelor din regiunea Kiev este în continuă creștere, cel puțin 900 de civili morți au fost descoperiți, inclusiv mai multe gropi comune pline cu cadavre. Autoritățile ucrainene spun că masacrul descoperit la Bucha este doar vârful aisbergului, și că la Borodianka sunt mult mai mulți civili uciși, iar în Mariupol, tragedia este imensă. Orașul-port din sud-estul Ucrainei a fost supus unei blocade încă din primele zile de război, locuitorii fiind lăsați fără apă, căldură, alimente, medicamente și bombardați fără încetare. Potrivit imaginilor difuzate pe rețele de socializare și a anunțurilor autorităților ucrainene, rușii au adus în Mariupol crematorii mobile pentru a-și ascunde urmele, pentru incinerarea civililor uciși.