MENIU

VIDEO Președintele Braziliei, împotriva vaccinării anti COVID-19: Ar putea să ne transforme în crocodili, femei cu barbă sau Superman

Jair Bolsonaro, președintele Braziliei

Jair Bolsonaro a lansat un atac oficial împotriva vaccinurilor anti-Covid-19, fără a ezita să asigure că vaccinul Pfizer i-ar putea transforma pe cei care se vaccinează în „femei cu barbă” sau „crocodili”, anunță AFP. În plus, președintele Braziliei a declarat că nu se va vaccina, pentru că a fost bolnav de COVID-19 și are anticorpi. Bolsonaro se numără printre șefii de stat care au minimalizat de la începutul pandemiei efectele coronavirusului asupra sănătății populației, a avut un discurs descurajator în privința respectării măsurilor de protecție, refuzând să poarte mască în nenumărate rânduri. Liderul brazilian s-a și îmbolnăvit de COVID-19 în luna iulie și s-a vindecat după aproape trei săptămâni.

 

Bolsonaro a vorbit despre urmările vaccinării cu produsul de la Pfizer în timpul unui discurs la Porto Seguro, când s-a referit la vaccinul dezvoltat de laboratorul american Pfizer și de cel german BioNTech, testat în Brazilia de câteva săptămâni și folosit deja pentru imunizarea populației din Marea Britanie sau SUA:

„În contractul Pfizer, este foarte clar: nu suntem răspunzători pentru orice efecte secundare. Dacă te transformi într-un crocodil, este problema ta. Dacă devii Superman, dacă unei femeie începe să-i crească barba sau dacă un bărbat începe să vorbească cu o voce efeminată, laboratoarele nu au nimic de-a face cu asta”, a spus șeful statului brazilian, cunoscut pentru convingerile sale de extremă dreaptă, relatează RFI România.

Curtea Supremă a declarat obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19, dar nu „forțată”. Brazilia este cea mai afectată țară din lume după Statele Unite ale Americii și India cu aproape 186.000 de morți dintre cele 7,16 milioane de oameni care s-au infectat până în prezent cu noul coronavirus.

Autoritățile nu vor putea folosi forța pentru a obliga o persoană să fie vaccinată, dar o vor putea amenda sau îi vor putea interzice accesul în anumite locuri publice:

„Vaccinul, odată ce este certificat de agenția de reglementare Anvisa, va fi accesibil tuturor celor care îl vor vrea. Dar eu nu voi fi vaccinat", a insistat Jair Bolsonaro în același discurs:

„Unii spun că dau un exemplu prost. Dar imbecililor, idioților care spun asta, răspund că am luat deja virusul, am anticorpii, deci de ce mă vaccinez?”, a continuat președintele.

Bolsonaro a fost contaminat cu noul coronavirus în iulie și și-a revenit după aproximativ 20 de zile, fără a avea aproape deloc simptome.

Brazilia, țară cu dimensiunile unui continent și 212 milioane de locuitori, se confruntă cu un puternic al doilea val de pandemie.

După ce la mijlocul acestei săptămâni s-a depășit recordul de noi contaminări în 24 de ore – peste 70.000, sâmbătă sau fost raportate peste 53.000 de noi cazuri.