MENIU

VIDEO Kovesi la Euronews: În ultimii ani, independența Justiției din România a fost în mod constant afectată

Kovesi la Euronews: În ultimii ani, independența Justiției din România a fost în mod constant afectată

Corupția există în foarte multe state, nu numai în cele din Uniunea Europeană, a afirmat procurorul-șef european anticorupție, Laura Codruța Kovesi, într-un interviu pentru Euronews: Fosta șefă a DNA a subliniat însă faptul că amploarea fenomenului are legătură cu atitudinea autorităților, iar România e un exemplu în acest sens. 

În interviul acordat postului Euronews, procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi a vorbit despre impasul în care se află instituția pe care o conduce, despre atitudinea unor state membre UE față de corupție, dar și despre situația din România.

Kovesi a afirmat că îi este greu să comenteze ce se întâmplă la Direcţia Națională Anticorupţie, la doi ani după ce a fost demisă. ,,Tebuie să spunem că în ultimii trei ani Justiția din România a fost în mod constabnt atacată. Mulți judecători și procurori au fost hărțuiți, prin multe metode. () Prin urmare, independența Justiției a fost în mod constant afectată prin atacuri și modificări legislative," a afirmat Kovesi în interviul acordat, în limba română, pentru Euronews. 
 
Fosta șefă DNA a recunoscut că se așteapta ca și la nivel europea, ca urmare a investigaţiilor antifraudă, se aşteaptă la atacuri, dar susţine că e pregătită pentru orice.
 
"Mă aştept să văd atacuri împotriva instituţiilor şi procurorilor noştri, dar cred că experienţa mea anterioară a fost o pregătire bună pentru ceea ce va urma. Sunt sigură că vom forma o echipă foarte bună împreună cu toţi procurorii europeni, nu voi fi singură în această luptă. (...) Sunt sigură că vor urma atacuri, dar sunt pregătită şi sunt convinsă că şi colegii mei vor fi gata".

Parchetul European va avea ca atribuţii investigarea şi angajarea urmăririi în justiţie pentru fraude legate de bugetul UE. Pentru moment însă, activitatea instituţiei conduse de Laura Codruța Kovesi este blocată de Malta, care a nu a oferit până acum vreun candidat eligibil pentru instituţia europeană. 
 
”Din decembrie, tot procesul a fost amânat. (…) Fără procurori europeni, nu putem avea un colegiu, iar fără acesta nu avem reguli procedurale şi un cadru normativ cu care ar trebui să funcţioneze Procuratura europeană”.
 
Procurorul european a vorbit şi despre statele care au refuzat să facă parte din organismul european, respectiv Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca şi Irlanda. 
 
"Vom cerceta anumite infracţiuni comise în legătură cu aceste state membre, cu cetăţenii săi sau pe teritoriul acestor state membre. În plus, vom coopera cu autorităţile acestor state şi vom aplica instrumentele de cooperare judiciară disponibile în prezent", a spus procurorul european în interviul pentru Euronews, citat de Mediafax. 


 

 

Mai multe articole despre:
laura codruta kovesi psd justitie dragnea dna