MENIU

Veste șocantă pentru români înainte de Paște: de ce să nu mai gătești carne la grătar

Grătarul e atât o activitate, cât și un mod de-a prepara carnea. Cu siguranță, înainte de Paște, deja ți-ai făcut planul ce pui pe foc și ce nu. Mielul o să fie la loc de cinste. Mare grijă însă. Specialiștii au un avertisment deosebit de grav. Fumul de grătar e extraordinar de periculos și trebuie să-ți iei măsurile corespunzătoare ca să nu mori prematur.

Fie că vorbim de mielul de Paște, fie că sunt fripturile de porc pentru iarnă, grătarul face parte din cultura alimentară a românilor. Ceea ce ne duce la vestea proastă: e periculos pentru sănătate. Iar vestea nu poate pica mai prost ca acum, înainte de Paște. Partea bună e că nu-i un capăt de lume. 

Grătarul e asociat de specialiști cu fumatul pasiv, adică atunci când inhalezi fum de la fumători din jur. Treaba e și mai serioasă, pentru că fumul de grătar îl absorbi prin piele atunci când prepari carnea.

Conform unui raport publicat în jurnalul Environmental Science & Technology, tipul acesta de fum pasiv provine de la sesiunile relaxante de mici și costițe la grătar. Toată lumea care apreciază carnea la grătar ar trebui să fie îngrijorată de acest pericol din farfurie.

De ce e periculos fumul de grătar?

Plin de compuși potențial cancerigeni, numiți hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), fumul cu tentă de carne poate fi absorbit prin piele. E un lucru periculos nu doar pentru cel care stă la grătar, ci și pentru cei din preajmă, care nici măcar nu mănâncă mici.

Pericolul acestor hidrocarburi din carnea făcută pe grătar e bănuit de pe la sfârșitul anilor '60. O serie de studii a descoperit o legătură între cazurile de cancer la stomac la cobaii hrăniți cu o dietă bogată în cărnuri făcute pe grătar și cărbuni.

Chiar și pericolul inhalării fumului de grătar a mai fost studiat, iar o cercetare recentă a doctorului Eddy Y. Zeng de la Universitatea Jinan din Guangzhou, China, a examinat pentru prima oară cum acești compuși cancerigeni pot fi absorbiți prin piele.

„Dieta este cea mai răspândită rută de expunere, în timp ce inhalarea este inevitabilă și constantă. Cu toate astea, multe studii s-au concentrat pe ingestie și inhalare, în evaluarea riscurilor de sănătate", au scris autorii studiului. „Absorbția prin epidermă a fumurilor și riscurile de sănătate asociate au fost trecute cu vederea."

Mai multe articole despre:
carne mâncare grătar mici