MENIU

VÂNZĂRI DE TOP

LCD-urile cuceresc piaţa televizoarelor

Numarul LCD-urilor TV, livrate în anul 2009, se va dubla faţă de vânzările estimate în acest an, crescând spectaculos de la 41 de milioane la 96,9 milioane de unităţi.

Această creştere va duce, practic, la „moartea” televizoarelor cu tub catodic (CRT), arată un recent DisplaySearch. De la lansarea lor pe piaţă, în 1929, televizoarele CRT au deţinut, până acum, supremaţia în domeniul vânzărilor. Primele semne de declin a vânzărilor au apărut la sfârşitul anului trecut, când valoarea pieţei LCD TV a depăşit pentru prima oară în istorie valoarea de 10 miliarde dolari, în timp ce vânzările de CRT TV s-au ridicat la doar 7,46 miliarde dolari.

Vânzările mondiale de televizoare LCD au ajuns la 9,4 milioane unităţi în trimestrul doi al anului, în creştere cu 135\% faţă de perioada similară a anului 2005. Ponderea televizoarelor LCD pe piaţa mondială a ecranelor TV a crescut la 22\% în perioada aprilie-iunie, de la 17\%, în primele trei luni ale acestui an. În ceea ce priveşte veniturile obţinute din vânzarea acestor produse, creşterea a fost de 138\%, la 11,3 miliarde de dolari, echivalentul a 47\% din piaţa mondială de televizoare, în condiţiile în care producătorii s-au concentrat asupra modelelor de dimensiuni mari, cu marje de profitabilitate mai ridicate.

Principalii furnizori de LCD TV sunt LG.Philips , Samsung, Sharp şi taiwanezii de la AU Optronics. Aşa cum am mai anunţat, compania LG.Philips Displays, care a înregistrat mari pierderi financiare, este în proces de restructurare financiară, concernul olandez Philips fiind pe cale de a-şi vinde participaţia la compania mixtă. O altă analiză, realizată de iSuppli, arată că preţul mediu de vânzare pentru LCD-urile TV de 30 până la 34 inch va scădea de la o medie de 1.400 la sub 1.200 dolari până la sfârşitul anului.
Mai multe articole despre:
LCD