MENIU

Vaccinul Sputnik V, RESPINS de autoritățile sanitare braziliene. Decese cauzate de COVID-19 în acest an le-au DEPĂȘIT pe cele din 2020

Vaccin anti-Covid19 Brazilia

Solicitarea făcută de guvernatorii statelor braziliene pentru importul vaccinului rusesc Sputnik V a fost respinsă de Autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din Brazilia, Anvisa. Decizia vine în ciuda faptului că țara se luptă cu cel de-al doilea val al pandemiei de Covid-19, care oare chiar mai virulent decât primul, și asta în condițiile în care cea mai mare națiune din Ameria Latină a înregistrat mai multe decese din cauza coronavirusului în primele patru luni ale acestui an, decât a înregistrat în tot anul 2020, cu vârful pandemic atins pe 25 aprilie.

Consiliul Anvisa a votat în unanimitate contra aprobării vaccinului rusesc după ce personalul de specialitate al autorității a subliniat ”riscurile inerente” și defectele ”grave”, invocând lipsa informațiilor care să garanteze siguranța, calitatea și eficiența Spuntik V.

O problemă crucială a fost prezența în vaccin a adenovirusului ce se poate reproduce, un ”defect grav”, potrivit directorului pentru medicamente și produse biologice ale Anvisa, Gustavo Mendes.

Până în prezent, Sputnik V a fost aprobat în mai multe țări ale lumii, iar savanții ruși spun că este eficient în proporție de 97,6% contra Covid-19 în ”lumea reală”, pe baza evaluării datelor de la 3,8 milioane de persoane.

În ciuda asigurărilor date de compania producătoare, Uniunea Europeană nu a aprobat deocamdată vaccinul, spunând că are nevoie de mai multe informații în privința testelor clinice și a procesului de producție.

Cât privește bilanțul deceselor asociate COVID-19, în Brazilia, în perioada 1 ianuarie-25 aprilie 2021, Brazilia a înregistrat un total de 195.848 de cazuri. Cifrele sunt de-a dreptul șocante dacă ne gândim la faptul că în perioada martie-decembrie 2020 s-au înregistrat un total de 194.949 de decese, potrivit CNN. 
 
Luna aprilie a acestui an este luna în care s-au înregistrat cele mai multe decese COVID-19. Vorbim despre un total de 69.282, cifre ce depășesc cu mult luna martie, considerată anterior luna cu cele mai multe decese înregistrate de la începutul pandemiei și până acum.
 
Brazilia se află pe locul al treilea la nivel mondial în topul celor mai afectate state de pandemia de Covid-19, după Statele Unite și India. De la debutul pandemiei și până în prezent, țara a înregistrat un total de 14,3 milioane de cazuri de infecţie cu coronavirus şi 392.204 decese COVID-19.
Mai multe articole despre: