MENIU

UNJR, reproșuri la adresa lui Iohannis: Gravitatea afirmațiilor președintelui este mare

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) se declară profund îngrijorată de declarațiile președintelui Klaus Iohannis făcute în fața Parlamentului în data de 21 februarie, potrivit cărora se va implica activ în alegerile pentru CSM.

“Uniunea Națională a Judecătorilor din România a luat act cu profundă îngrijorare de declarațiile Președintelui României făcute în fața Parlamentului în data de 21 februarie, potrivit cărora, ‘în virtutea atribuțiilor ce îi revin’, se va implica activ în alegerile pentru CSM. Acesta a adăugat că, ’în ceea ce mă privește, ca Președinte, nu voi fi un simplu specttor în acest proces și nu mă voi limita la un rol formal’ la aceste alegeri pentru viitorul CSM”, se arată într-un comunicat al UNJR.

Potrivit Uniunii, CSM este parte a puterii judecătorești din stat și, conform Constituției, este “garantul independenței justiției”, iar România este “stat de drept” organizat, “potrivit principiului separației și echilibrului puterilor – legislativă, executivă și judecătorească – în cadrul democrației constituționale”.

Astfel, membrii UNJR susțin că o eventuală imixtiune a președintelui României, care este parte a puterii Executive alături de premier, în chestiuni ce țin de funcționarea puterii judecătorești, cum ar fi alegerile pentru CSM, ar încălca principiul separației puterilor în stat și ar submina statul de drept și democrația constituțională.

“Gravitatea afirmațiilor Președintelui referitoare la implicarea în chestiuni ce țin de puterea judecătorească este cu atât mai mare cu cât sunt făcute în fața Parlamentului, puterea Legislativă din stat, iar astfel de afirmații sunt repetitive în activitatea instituției Președintelui”, se arată în comunicatul UNJR.

Drept exemplu, Uniunea a arătat data de 2 februarie, atunci când Klaus Iohannis a afirmat, în fața noilor absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii, garantarea independenței justiției și consolidarea statului de drept sunt priorități ale mandatului său de președinte.

Uniunea Națională  a Judecătorilor din România a explicat în documentul remis că Iohannis nu are atributul de “garant al independenței justiției” ci Consiliul Superior al Magistraturii.

“Președintele a vorbit în Parlament despre CSM ca fiind numai un ‘for de conducere și organ disciplinar’ pentru magistrați, asumându-și pentru sine atributul de ‘garant al independeței justiției’, care de fapt este rolul principal al Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit art. 133 din Constituție”, mai susțin judecătorii.

UNJR subliniează faptul că președintele nu are nicio atribuție constituțională în procesul electiv privind membrii CSM.

“Reamintim Președintelui, ca și celorlalți actori politici, că datoria lor este aceea de a respecta independența justiției. Acest lucru impune inclusiv abțineri de la declarații de acest tip, de natură a crea publicului larg impresia că procesul electiv vizând membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar putea fi influențat sau chiar decis de reprezentanții puterii Executive , în pofida faptului că decizia aparține în exclusivitate judecătorilor și procurorilor”, mai susțin magistrații.

Aceștia fac un apel către reprezentanții celorlalte puteri din stat “să își focalizeze campania și discursurile pe chestiuni ce țin de atribuțiile proprii stabilite prin constituțe. Traiul decent, buna adminstrație a țării, funcționarea eficientă a instituțiilor, consolidarea sistemului legislativ și, în cadru mai larg, guvernarea țării nu se poate realiza prin puterea Judecătorească și nici prin intruziuni nepermise în activitatea acesteia”.

Mai multe articole despre:
UNJR iohannis uniunea judecatorilor