MENIU

Uniunea Europeană, război rece împotriva Marii Britanii pe tema vaccinurilor anticoronavirus

Vaccinuri AstraZeneca/sursa foto: Profi Media

Uniunea Europeană va începe un control foarte atent al exporturilor de vaccinuri anti-COVID. Analiștii spun că decizia încearcă să stopeze trimiterea serului spre alte ţări, în special in Marea Britanie. De altfel și Regatul Unit restrânge exporturile de doze de vaccin produse în țară, conform Realitatea PLUS.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene: Comisia a adoptat şi implementat reguli pentru adoptarea unui mecanism de autorizare a exportului de vaccinuri. Am adoptat astăzi două modificări la mecanismul deja existent. Prima: reciprocitatea. Dacă o ţară de destinaţie, care are o capacitate mare de producţie, restrânge propriile exporturi de doze sau de substanţe fie prin lege, fie prin alte mijloace, ar putea fi corect să analizăm dacă exporturile pentru această ţară sunt justificate. Al doilea element este proporţionalitatea, adică găsirea unui raport corect.

Proporţionalitatea înseamnă că nu este corect să exporţi, în detrimentul Uniunii Europene, vaccinuri în ţări cu o situaţie sanitară mai bună. Este o aluzie directă la situația din Regatul Unit. Premierul Boris Johnson a răspuns tăios. Acesta a ameninţat că firmele britanice ar putea boicota ţările care blochează exportul de vaccinuri către Regat.

Boris Johnson: Parteneriatul pe care-l avem cu colegii noștri europeni este foarte important. Cred că răul pe termen lung pricinuit prin blocare poate fi de mare amploare. I-aş atrage cu amabilitate atenţia cuiva care are în vedere un blocaj sau o întrerupere a livrărilor că sunt firme care ar observa astfel de acţiuni şi ar trage anumite concluzii referitoare la a mai face sau nu investiţii viitoare în ţări unde sunt impuse astfel de decizii arbitrare.

Marea Britanie, cu cele trei uzine producătoare de vaccin AstraZeneca, conduce detaşat în topul vaccinării populaţiei din Occident. Asta şi pe baza restrângerii exportului de doze către Uniunea Europeană. Noul mecanism de control european va fi aplicat unui număr de 17 ţări, printre care Israel, Norvegia sau Elveţia, care fuseseră exceptate. Uniunea Europeană a precizat că va exclude în continuare din mecanism dozele destinate ajutorului umanitar sau unui număr de 92 de ţări slab sau mediu dezvoltate de pe lista Covax.