Unde fugi în weekend. Vizitează Castelul din Carpaţi al lui Jules Verne, aflat într-un peisaj de vis
Cocoţată pe o stanca a Carpaţilor, Cetatea Colţ străjuieşte parcă Retezatul. Acum este doar o ruină, dar seamănă foarte-foarte bine cu un faimos castel din cartea scrisă de Jules Verne în anul 1892, "Castelul din Carpaţi".
În „Castelul din Carpaţi”, autorul francez descrie un castel care seamănă foarte bine cu Cetatea Colţ. Chiar dacă niciunde nu se confirmă că locul acesta a fost sursă inspiraţiei lui Jules Verne, unii spun că autorul ar fi aflat despre cetate de la un geograf al vremii, iar alţii spun că însuşi Jules Verne ar fi vizitat-o în timpul unei călătorii în Transilvania, alături de o femeie frumoasă pe care ar fi iubit-o în secret.
La Cetatea Colţ se ajunge pe o potecă de munte, marcată, prin tufişuri şi stânci, însă văzut de sus, peisajul îţi taie respiraţia.
Cetatea Colţ şi Mănăstirea Colţ se află în Ţară Haţegului, în apropiere de localitatea Rău de Mori, la doar 170 de kilometri de Timişoara şi au aparţinut familiei nobiliare Cândea, scrie opiniatimişoarei.ro.
Mănăstirea Colţ este un lăcaş de cult ortodox întemeiat în secolul al XIV-lea şi a avut, la începuturi, un rol de apărare. Are o construcţie robustă, din piatră şi un turn înalt. Într-un document din 1377 se arată că biserica din Rău de Mori era cedată sătenilor de către familia Cândea, fiindcă o altă fusese deja construită pentru ea în Suseni, unde îşi avea cetatea.