Un semn NEGATIV din economie: mai puţine construcţii noi în 2013
Lucrările de construcţii noi au SCĂZUT anul trecut cu 9,4%, indicator care se înscrie în linie cu veştile legate de piaţa auto, unde înmatriculările de maşini noi au scăzut dramatic anul trecut, românii preferând maşinile vechi şi foarte vechi.
Volumul lucrărilor de construcţii s-a redus anul trecut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, cu 0,6%, respectiv cu 1,6%, în condiţiile în care au scăzut lucrările la construcţiile noi şi au crescut cele de reparaţii şi întreţinere.
"Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 9,4% (ca serie brută, n.r.). La lucrările de reparaţii capitale şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 27,5%, respectiv cu 12,7%", a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS).
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale, cu 7,5%. Creşteri s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale, cu 5,4%, şi la construcţiile inginereşti, cu 1,4%.
Dacia: Piaţa auto din România este catastrofală
Piaţa auto din România este una catastrofală, la ora actuală fiind aduse în ţară 11 autovehicule second-hand la fiecare maşină nouă vândută, a declarat, miercuri, vicepreşedintele Grupului Dacia Renault şi preşedinte al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), Constantin Stroe.
Piaţa auto din România o calific drept catastrofală. A avut o involuţie - şi nu mă feresc de cuvinte care pot să deranjeze - de la 315.000 de automobile în 2007, la o cădere de 68.000 în 2013. Cei doi producători de automobile - Dacia Renault şi Ford - au vândut în România anului 2013 doar 20.000 de automobile dintr-o producţie totală de 410.000 de unităţi. Matematic, asta înseamnă 5% din total, deci aproape că n-au vândut nimic. În acelaşi an 2013, s-au importat 221.000 de automobile second-hand - şi vorbim despre o situaţie catastrofală, care nu mai poate continua. Practic, la un automobil nou vândut în România, s-au adus 11 automobile second-hand. Producţia de automobile uşoare în România a ajuns, de la un volum total de 241.000 unităţi, în 2007, la peste 410.000 în 2013', a spus Stroe, în cadrul unui atelier de specialitate organizat la Forumul de afaceri 'Franţa - Europa de Sud-Est'.