MENIU

Un candidat la președinție acuză "imixtiunea DNA" în alegeri

Fostul europarlamentar PSD Cătălin Ivan, candidat la președinția României din partea unei noi formațiuni politice, reclamă "imixtiunea DNA" în alegerile prezidențiale.

Cătălin Ivan, candidatul ADN – Alternativa pentru Demnitate Națională – la Președinția României, a reacționat după anunțul Direcției Naționale Anticorupție privind deschiderea unei anchete penale în urma dezvăluirilor Rise Project care îl privesc pe candidatul USR Dan Barna.

Fostul europarlamentar PSD îl acuză pe președintele în funcție, Klaus Iohannis, că este beneficiarul unor jocuri subterane ale instituțiilor statului:

„Trebuie să ne dezicem total de practica instituțiilor statului de a face 'curățenie' printre candidații care l-ar putea deranja pe Klaus Iohannis în a obține fără nici un minim efort cel de-al doilea mandat de președinte. Imixtiunea în timpul alegerilor prezidențiale din partea DNA reprezintă o practică nedemocratică de a influența cursul alegerilor și care poate arunca o umbră de îndoială asupra unui candidat, afectându-i în mod direct șansele în cursa electorală", declară Cătălin Ivan.

Candidatul ADN reamintește că prima instituție care a intervenit în competiția electorală a fost Biroul Electoral Central, împotriva căruia Curtea Constituțională a României a formulat și o decizie de neconstituționalitate. Ivan precizează că a refuzat serviciile SPP deoarece, în acest fel, președintele în funcție ar fi beneficiat de informații în timp real privind activitatea sa, ca de altfel a fiecărui candidat monitorizat de SPP.

„Instituțiile statului au fost implicate una câte una în sprijinul fățiș față de un președinte absent, care astăzi nici măcar nu poate fi întrebat ce a făcut în ultimii cinci ani. Pentru prima dată, un personaj absent, nociv pentru propriul popor, cu probleme penale îngropate temeinic, va ajunge probabil să câștige un mandat în absență, fără ca măcar să participe în mod real în campania electorală", a mai declarat Cătălin Ivan.
Acesta consideră că Direcția Națională Anticorupție trebuie să se abțină de la a lansa „pe surse" informații despre dosare-supriză, făcute peste noapte, care privesc candidații înscriși în cursa electorală și „să respecte dreptul românilor la alegeri libere, în care să voteze așa cum le dictează propria conștiință, nu jocurile de interese ale unor instituții care ar trebui să fie în slujba cetățenilor, nu a unui singur candidat preferat!". 

Anchetă DNA în cazul lui Dan Barna

DNA a deschis un dosar penal in rem, Dan Barna fiind direct vizat. Procurorii de la DNA s-au autosesizat și i-au deschis dosar penal pentru fraudarea fondurilor europene.

El a cerut să fie anchetat de DNA, după ce DLAF a deschis o anchetă în urma investigațiilor publicate de jurnaliștii de la Rise Project!

Rise Project a publicat recent o amplă investigație intitulată "Adevărul despre Dan Barna". Jurnaliștii scriu că șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE. Mai mult, Rise Project susține că de pe urma proiectelor cu fonduri europene, doar Barna ar fi ieșit pe profit, în timp ce oameni aflați în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie.

Liderul USR spunea recent că nu vrea să fie verificat de Dăncilă. "Suntem în campanie electorală pentru prezidențiale. E clar că discutăm în această cheie și nu vreau, repet nu vreau să fiu verificat de doamna Dăncilă. Sunt foarte deschis, dar vreau ca verificarea să fie făcută de o intituție care nu este subordonată politic unui contracandidat direct".

 

Mai multe articole despre:
Dan Barna