MENIU

Un câine poluează mai mult decât o mașină. SOLUȚIA propusă de cercetători

Studiu despre câini și poluare

Un câine ar polua mai mult decât un autoturism de tip SUV. Aceasta este concluzia trasă de mai mulți cercetători în urma unui studiu care analizează impactul poluării provocate de animale, potrivit Realitatea Plus. 

Oamenii de știință au analizat cantitatea de dioxid de carbon degajată de un câine pe parcursul unei vieți, iar concluzia este șocantă: un patruped poluează mai mult decât un autovehicul de teren.

Într-un studiu publicat în 2017, cercetătorul Gregory Okin, profesor la Universitatea California din Los Angeles, estima că cei 160 de milioane de câini și pisici din SUA sunt responsabili pentru 25 până la 30% din impactul asupra mediului al consumului de carne din Statele Unite. Adică 64 de milioane de tone de CO2, respectiv condusul a circa 13 milioane de mașini timp de un an.
Okin a subliniat că ”amprenta de carbon depinde de locul în care trăiești în lume”. Un alt studiu, publicat în 2019, arăta că un câine de talie medie (10 - 20 kg) emite pe întreaga durată a vieții între 4,2 și 17 tone de CO2 dacă trăiește în Olanda, între 3,7 și 19,1 tone în China și doar 1,5 - 9,9 tone în Japonia.

Kelly Swanson, profesor de nutriție a animalelor la universitatea din Illinois, susține însă că aceste calcule au la bază ”numeroase ipoteze inexacte”. ”Majoritatea hranei pentru animale provine din subproduse ale industriei alimentare umane”, a precizat acesta.

Cercetătorii par a fi de acord cel puțin asupra unui lucru: un câine mare, care mănâncă mai mult, are o amprentă de carbon mai mare decât o pisică.

O soluție pentru planetă, dar și pentru animal, este să nu fie hrănit de manieră excesivă. 
Pentru diminuarea cantității de dioxid de carbon, soluția ar fi o dietă bazată pe cât mai puțină carne. Practic, cățeii ar trebui să devină vegetarieni. 
Există și experți care pledează pentru introducerea altor surse de proteine în regimul animalelor de companie, precum insectele. Dar și aici opiniile sunt divergente în ceea ce privește impactul asupra mediului al crescătoriilor specifice destinate alimentației pentru animale, potrivit hotnews.

Mai multe articole despre:
poluare caine dieta vegetariana caine