UE, sceptică în privința îmbunătățirii relației cu Rusia - Direcțiile viitoarei politici a blocului comunitar față de Moscova
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat miercuri că nu sunt prea mari speranţe pentru relaţii mai bune între Uniunea Europeană şi Rusia în viitorul apropiat. Declarația vine în contextul în care liderii ţărilor membre vor discuta despre viitoarea politică a blocului comunitar faţă de Moscova la summitul din 24-25 iunie.
”În actualele circumstanţe, un parteneriat reînnoit între UE şi Rusia, care să permită o cooperare mai strânsă, pare un proiect îndepărtat”, a transmis liderul european într-un comunicat.
Acesta a prezentat noul raport elaborat de Comisia Europeană cu privire la relaţiile tensionate ale UE cu Rusia, cerut de liderii UE pentru summit.
Borrell a subliniat că este neecsar ca blocul comunitar să fie capabil, în acelaşi timp, ”să riposteze, să contracareze şi să dialogheze.”
Şeful diplomaţiei europene a elaborat fiecare dintre cele trei teze.
UE va ”riposta” la acţiunile Rusiei în spaţiul ex-sovietic, cum ar fi încălcarea suveranităţii Ucrainei sau atacurile hibride. În afară de aceasta, UE intenţionează să restricţioneze resursele pe care guvernul Rusiei le poate atrage pentru desfăşurarea unei ”politici externe distructive.
De asemenea, UE va ”contracara” influenţa rusă pe teritoriul european, pe platformele internaţionale şi asupra cetăţenilor. ”UE trebuie să contracareze tentativele Rusiei de a submina interesele europene. Pentru aceasta, Uniunea trebuie să fie mai puternică şi mai stabilă”, a subliniat Borrell. În acest sens, UE intenţionează să-şi coordoneze strâns relaţiile cu NATO şi cu G7.
Totodată, UE este gata să continue să ”dialogheze” cu Rusia pe marginea câtorva obiective strategice. Este vorba în special despre lupta împotriva schimbărilor climatice şi pandemie.
Potrivit oficialului european, UE este dispusă să organizeze mai multe consultări tehnice cu guvernul rus asupra unui spectru larg de probleme economice. De asemenea, este gata să poarte un dialog asupra Arcticii şi altor probleme de cooperare regională, precum şi în vederea reglementării unor conflicte globale şi regionale, potrivit Agerpres.
În prezent, UE şi Rusia sunt în dezacord asupra unei game largi de probleme inclusiv drepturile omului, intervenţia Rusiei în Ucraina şi tratamentul Moscovei faţă de criticul Kremlinului aflat în închisoare Aleksei Navalnîi.