MENIU

Tudorel Toader, dezvăluire-șoc despre eliberările prin recursul compensatoriu

<p>Tudorel Toader</p> <p>FOTO Inquam Photos / Octav Ganea</p>

Fostul ministru al justiției Tudorel Toader a dezvăluit de ce este posibilă eliberarea mai multor deținuți decât ar trebui prin legea recursului compensatoriu.

Tudorel Toader a scris, luni seară, într-o postare pe Facebook despre o prevedere puțin știută din legea recursului compensatoriu. Prin această prevedere este posibil să fie eliberați mult mai mulți deținuți decât cei care au într-adevăr acest drept.

Fostul ministru al Justiției a explicat că „dacă există o singură celulă dintr-un pavilion care nu îndeplinește standardele CEDO, atunci se consideră că toate celelalte celule sunt la fel, iar deținuții respectivi, chiar dacă sunt deținuți în condiții corespunzătoare, pot fi eliberați”

El susține că poate susține cu documente faptul că legea în forma respectivă a fost promovată înainte de a prelua Ministerul Justiției și că a avizat negativ proiectul legii. „Prin documente voi demonstra faptul că Legea privind recursul compensatoriu a fost promovată anterior preluării portofolilui de la MJ, faptul că în procedura parlamentară am dat aviz negativ și faptul că în controlul de constituționalitate am susținut neconstituționalitatea proiectului de lege!”, se apără fostul ministru al justiției de ideea că ar avea vreo responsabilitate în aceasta.

„Simple precizari !
Prin documente voi demonstra faptul ca Legea prinind recursul compensatoriu a fost initiata anterior preluarii portofolilui de la MJ, faptul ca in procedura parlamentara am dat aviz negativ si faptul ca in controlul de constitutionalitate am sustinut neconstitutionalitatea proiectului de lege !
Se stie ca CSM a propus ca cele 3 zile, la 30 de zile executate, sa fie considerate ca executate.
Se stie ca in loc de 3 zile parlamentul a marit numarul la 6 zile.
Ce NU SE STIE este faptul ca daca o singura celula dintr-un pavilion nu indeplineste standardele CEDO, atunci se considera ca nici celelalte celule nu indeplinesc standardele, artificiu prin care s-a extins beneficiul recursului compensatoriu si pentru cei detinuti in conditii corespunzatoare !
PS: propunerea mea de adoptare a unei OUG pentru eliminarea acestei din urma prevederi nu a fost acceptata !”, își încheie Toader explicațiile despre legea recursului compensatoriu.

 

Statistică îngrijorătoare a numărului numărul deținuților condamnați pentru tâlhărie, viol, pedofilie sau crimă care au fost eliberați în baza recursului compensatoriu: peste 7.000 de violatori, criminali și tâlhari au fost eliberați grație legii recursului compensatoriu.

Aproape 1.900 de deţinuţi eliberaţi mai repede din închisoare în baza recursului compensatoriu au fost reîncarceraţi, dintre care peste 500 pentru fapte violente - tâlhării, omor, omor calificat, viol, potrivit unui document transmis de ANP către Ministerul Justiției , prezentat de deputatul PNL Florin Roman, la începutul lunii octombrie.

În acest moment, circulă liberi pe străzile României: 943 criminali, 110 infractori condamnaţi pentru act sexual cu un minor, 2.300 de deţinuţi eliberaţi mai repede după ce au comis fapte de tâlhărie, dar şi 35 de persoane încarcerate pentru mită. Îngrijorător este şi numărul violatorilor lăsaţi în libertate, nu mai puţin de 634", spune deputatul liberal.

Un număr de 21.049 de persoane au fost eliberate în doar doi ani, începând cu 19 octombrie 2017 și până la 18 septembrie 2019. Acest lucru înseamnă că , în medie, 30 de deținuți au ieșit din penitenciare în fiecare zi din ultimele 23 de luni.

Dintre aceștia, 6.691 de persoane, adică aproape o treime, erau violatori, tâlhari, pedofili sau criminali.

O statistica ANP arată că, în ultimii doi ani, au fost eliberați în baza recursului compensatoriu 2.305 criminali, 3.049 de tâlhari, 978 violatori și 158 de persoane care au comis fapte de natură sexuală care au implicat minori.

Documentul a fost transmis de ANP către Ministerul Justiției în urma interpelării parlamentare a deputatului PNL Florin Roman care i-a cerut Anei Birchall o serie de precizări referitoare la persoanele care au fost eliberate în baza recursului compensatoriu de la intrarea în vigoare a Legii nr. 169/2017.