Tudor Chirilă, comentariu dur: "Francezii merg la spital, românii merg la doctor, la dom' profesor"
Cântăreţul şi actorul Tudor Chirilă a reprodus pe o reţea de socializare o discuţie pe care a purtat-o cu un medic rezident român, aflat la stagiu într-un spital din Cannes. Concluzia? "Francezii merg la spital, românii merg la doctor. (...) Asta pentru că sistemul ne trădează în fiecare zi", a scris Chirilă.
"Am stat de vorba in Franta cu un rezident roman aflat in stagiu la spitalul din Cannes. In discutia noastra a aparut o fraza care a sintetizat diferenta fundamentala intre doua sisteme de sanatate: francezii merg la spital, romanii merg la doctor. Asta este expresia limpede a neincrederii pe care noi o avem in sistem. Noi mergem la doctor, la dom' profesor, noi ne intrebam prietenii "auzi, nu stii un doctor bun?" asta pentru ca sistemul ne tradeaza in fiecare zi", a scris Tudor Chirilă pe pagina sa de pe o reţea de socializare.
"Cu amaraciune, prietenul meu mi-a spus ca in cele mai multe cazuri, in Romania, rezidentii nu sunt priviti de catre profesorii "somitati" decat ca niste unelte administrative bune de plimbat hartii, un soi de asistenti care asigura libertatea de miscare profesorilor care pot astfel sa-si vada de profesie in liniste (sa opereze, sa consulte). E un tablou sumbru si cred ca foarte adevarat. In schimb, in occident, preluarea informatiei si experientei de catre medicii tineri este vitala. Pentru ca occidentul (oricat de blamabil) crede in sistem. Am stat de vorba cu un tanar care muncea in jur de 17 ore pe zi - locuia la internatul spitalului - pe salariul minim din Franta. Departe de iubita lui, fara viata sociala, in speranta ca investitia pe care o face in el spitalul la care lucreaza va da candva roade. Nu spun ca ar trebui sa-i plangem de mila, omul invata si isi face profesia. Dar cred ca toti ar trebui sa fim mai vocali si sa pretindem un drept fundamental: reformarea ACUM a sistemului de sanatate", a adăugat el.
Chirilă şi-a încheiat mesajul cu îndemn pentru ca oamenii să meargă la vot în decembrie, la alegerile parlamentare.
"Da, mentalitatea imbatranita in reflexe periculoase este un dusman (ea se afla ancorata bine in ambele tabere: pacienti - medici), dar fie si gandul ca meritam mai mult de la sistem este un prim pas. Platim pentru acest drept. Desigur, nu exista vointa politica pentru aceasta schimbare (ei se trateaza binemersi oriunde in lume) de aia in decembrie trebuie sa iesim la vot. Si, poate mai important, trebuie sa fim cu ochii pe ei", a spus el în final.