Trucul prin care un șofer beat a reușit să scape de închisoare. Care a fost motivul invocat pentru refuzul probelor biologice
Un șofer prins în trafic cu o alcoolemie care punea în pericol circulația pe drumurile publice a reușit să scape de condamnare printr-un truc simplu. Printr-o motivare surprinzătoare, acesta a determinat Curtea de Apel Galați ca, după ascultarea argumentelor, să ia decizia de a suspenda definitiv pedeapsa de un an de închisoare la care fusese condamnat pentru refuzul prelevării de mostre biologice.
Pe data de 16.08.2020, un echipaj rutier l-a oprit pe șoferul aflat sub influența alcoolului pe DJ 253, pe raza localității gălățene Băleni. În urma testării cu alcooltestul, a rezultat că bărbatul avea o alcoolemie de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost transportat la spital, dar a refuzat prelevarea de probe biologice pe motiv că îi este frică de ace.
„Cu ocazia audierii, inculpatul a recunoscut faptul că a consumat băuturi alcoolice, însă a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, întrucât se teme de ace. I s-a adus la cunoștință faptul că refuzul de a se supune prelevării de mostre biologice constituie infracțiune”, spun anchetatorii.
În primă instanță, Judecătoria Târgu Bujor stabilise ca bărbatul să execute efectiv pedeapsa de un an de închisoare, informează adevarul.ro. Când a aflat prima decizie a instanței, șoferul nedisciplinat a făcut recurs, susținând că nu este corect să ajungă după gratii pentru că are fobie la ace.
A doua audiere în fața organelor de judecată s-a dovedit a fi cu noroc pentru bărbatul prins beat la volan. Curtea de Apel Galați a decis că scopul pedepsei poate fi atins și fără ca șoferul să ajungă la închisoare, mai ales că și-a recunoscut fapta și a acceptat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității.
„Executarea efectivă a pedepsei stabilite în prezenta cauză pare disproporţionată raportat la pericolul social al faptei imputate şi la împrejurările concrete ale săvârşirii acesteia. Apreciem aşadar că scopul pedepsei poate fi atins şi prin suspendarea sub supraveghere a executării acesteia”, a decis instanța de judecată.