MENIU

Trucul pe care nimeni nu ți-l arată: cum bagi o pară într-o sticlă?

Cum bagi para în sticlă? Foto/Unsplash

Această metodă tradițională se spune că  este inventată de pomicultorii români în anii ’70. În afară de pere, această tehnică se poate aplica și altor fructe, precum  mere, prune, piersici, gutui sau orice alt fruct care să încapă în dimensiunile sticlei pe care dorești să o umpli cu alcool. 

Tehnica de creștere a fructelor în sticlă

Pasul 1: În stadiul incipient al creșterii fructelor, de pe fiecare ramură se alege fructul cel mai mare (dominant), celelalte urmând a fi îndepărtate. De preferat, să fie spre interiorul coronei pentru un suport mai bun în cazul unui vânt puternic.

Pasul 2: Pe ramură, după ce se rup frunzele, se introduce sticla, de preferat cu gâtul în jos, pentru a nu se umple cu apă de la ploaie.

Pasul 3: Pe ramura cu sticla se dă cu var stins, pentru a împiedica dăunătorii să ajungă în sticlă. Totodată, dacă este soare puternic, pentru a împiedica deteriorarea fructului, pe fundul borcanului poți aplica o folie de aluminiu care respinge razele soarelui.

Pasul 4: Sticla se leagă bine cu o sfoară, în ambele capete, astfel chiar dacă este vânt, sticla să rămână fixată pe ramură. Pentru ramurile mai subțiri se mai pot pune doi, trei araci care să le susțină.

Pasul 5: Pe perioada verii, fructele își vor continua procesul de dezvoltare și, într-un mod foarte simplu, perele ajung mari in interiorul sticlelor. Toamna se va face recoltarea.

Pasul 6: După ce va fi recoltat fructul din sticlă, se va clăti bine cu apă rece pentru îndepărtarea impurităților și a prafului acumulat. Abia după aceea, sticla se va umple cu pălinca, horincă sau rachiu. Pentru a vedea cum se desfășoară procesul de creștere a fructelor în sticlă îți lăsăm acest clip:

SURSA

Mai multe articole despre:
cum bag para in sticla para sticla tuica pere