Transgaz critică foamea de bani a Guvernului. Gazul din Marea Neagră ar putea ocoli România
Compania de stat Transgaz ar putea rămâne fără bani de investiții, în condițiile în care statul absoarbe mare parte din profit și în acest an. Compania joacă un rol-cheie în transportul gazelor din Marea Neagră.
Reprezentanţii Transgaz susţin că va fi imposibilă finanţarea proiectelor strategice ale companiei dacă peste 90% din profit va merge către acţionari sub formă de dividende, potrivit unor documente postate pe site-ul companiei.
Astfel, în convocatorul şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din 7 iunie, Consiliul de Administraţie al Transgaz propune acordarea unui dividend de 25,22 lei pe acţiune, iar Ministerul Economiei, acţionarul majoritar, a cerut un dividend de 45,38 de lei pe acţiune.
Aceasta ar însemna că societatea propune ca 50,8% din profit să meargă către dividende, iar restul, către investiţii, în timp ce Ministerul Economiei propune ca dividendele să însemne 91,7% din profit.
Consiliul de Administraţie al companiei argumentează că, potrivit unui memorandum din 8 februarie 2018, reprezentanţii statului pot propune ca peste 90% din profit să fie acordat acţionarilor, însă explică faptul că 'punerea în aplicare a prevederilor memorandumului poate atrage imposibilitatea Transgaz de a finanţa proiecte de dezvoltare strategice cu încadrare în termenele de îndatorare impuse prin contractele de finanţare'.
Atât statul, cât şi compania au avut aceleaşi solicitări şi la şedinţa anterioară a acţionarilor, din 27 aprilie, notează Agerpres.
Pentru România este esenţial să profite cât mai mult de gazele descoperite în Marea Neagră, care vor fi exploatate mai ales de companii străine.
Potrivit Capital.ro, rolul Transgaz este unul foarte important, în condiţiile în care ţara noastră trebuie să aibă capacitatea de a construi pe teritoriul său conducta de gaze care urmează să transporte cantităţile extrase în Marea Neagră.
În caz contrar, România nu va avea prea mult de câştigat şi în nciun caz nu va reuşi să îşi asigure indepenedenţa energetică. Importurile de gaze din Rusia ar rămâne singura opţiune pentru a acoperi deficitul, în perioadele cu consum mare.