TOP: Care este cea mai violentă ţară din lume. Pe ce loc se află România
Siria este cea mai violentă ţară din lume, arată Indexul Global al Păcii pe anul 2015. La polul opus, cea mai paşnică ţară din lume este Islanda.
Siria este cea mai violentă ţară din lume, arată Indexul Global al Păcii pe anul 2015, care măsoară gradul de securitate a cetățenilor, extinderea conflictulelor, precum și gradul de militarizare al statelor.
Astfel, Siria se află pentru al doilea an consecutiv în acest clasament, cu un scor de 3,645, după ce în 2014 înregistra un scor de 3,584.
Pe următoarele locuri în top sunt Irak, cu un scor de 3,444, și Afganistan, cu scorul 3,427.
În acelaşi timp, ţările care au cunoscut cea mai mare creștere a gradului de violență, în 2015, sunt Libia și Ucraina, arată visionofhumanity.org, citat de Agerpres.
La polul opus, cele mai paşnice ţări de pe glob sunt Islanda (scor 1,148), Danemarca (scor 1,393) și Austria (scor 1,198).
România se numără şi ea printre țările cele mai pașnice, în 2015. Cu un scor scor de 1,542, ţara noastră ocupă poziția a 26-a din 162 de state.
Indexul Global al Păcii este cuprins între valorile 1 și 5, unde 1 reprezintă pacea, iar 5 conflictul. Este realizat anual de Institutul pentru Economie și Pace (IEP) pentru 162 de țări și este măsurat în 2015 cu ajutorul a 23 de indicatori, menționează visionofhumanity.org.
Pentru a măsura gradul de pace sau de violență, sunt măsurați următorii indicatori, în funcție de care se atribuie scorul de țară: numărul de conflicte interne și externe; numărul de morți proveniți din conflicte organizate externe; numărul de morți proveniți din conflicte organizate interne; gradul de conflict organizat intern; relațiile cu țările vecine; nivelul percepției crimei organizate din societate; procentul de refugiați și migranți din populația totală a statului; instabilitatea politică; activitatea teroristă; nivelul terorii politice; numărul crimelor la 100.000 de locuitori; nivelul crimelor violente; probabilitatea violențelor interne; numărul de persoane închise la 100.000 de locuitori; numărul de ofițeri de securitate și poliție de la nivel intern; cheltuielile militare ca procent din PIB; numărul personalului din serviciile armate; volumul transferurilor de arme convenționale majore (importuri) la 100.000 de locuitori; volumul transferurilor de arme convenționale majore (exporturi) la 100.000 de locuitori; contribuția financiară la misiunile de menținere a păcii ale ONU; capacitatea armelor grele și nucleare; reducerea accesului la arme mici și arme ușoare.