Top 10 promisiuni PSD din programul de guvernare. Salariu mediu de 4.000 lei, pensii duble, TVA 18%
Românii vor ajunge până în 2020 la salarii comparabile cu cele pe care doar IT-iștii le câștigă în prezent, pensiile se vor dubla în următorii patru-cinci ani, iar angajații cu salarii mai mici nu vor mai plăti impozit pe venit. Sunt doar câteva dintre promisiunile făcute de PSD în programul de guvernare.
Salariul minim brut va urca la 1.750 lei în 2020, de la 1.250 lei cât este în prezent, în timp ce salariul mediu brut va ajunge la 3.950 lei - mult peste nivelul actual de 2.800 lei, potrivit programului de guvernare al PSD.
Numărul salariaților cu normă întreagă va urca, după patru ani de guvernare PSD, la 5,6 milioane angajați, cu aproape 1 milion în plus față de situația din prezent.
Produsul Intern Brut (PIB) ar urma să explodeze, potrivit PSD, până la valoarea de 1.014 miliarde lei, cu peste 25% mai mult decât nivelul estimat al PIB-ului din 2016, de 758 miliarde lei. În același timp, deficitul bugetar ar scădea progresiv până la 2%, față de 2,9-3% din acest an.
"Îi asigur pe toţi românii că tot ceea ce am prezentat în programul nostru economic în această campanie electorală va fi pus în practică de un guvern PSD", a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, duminică seară, după închiderea procesului electoral și anunțarea victoriei zdrobitoare a partidului de stânga.
Top 10 promisiuni PSD în programul de guvernare
1. Salariul minim va crește cu 500 de lei în 4 ani, salariul mediu se apropie de 4.000 lei
Salariul minim brut va urca la 1.750 lei în 2020, de la 1.250 lei cât este în prezent, în timp ce salariul mediu brut va ajunge la 3.950 lei - mult peste nivelul actual de 2.800 lei, potrivit programului de guvernare al PSD.
2. Punctul de pensie se va dubla
PSD le promite pensionarilor că vor avea un punct de pensie peste 1.000 de lei încă de anul viitor, urmând ca acesta să ajungă la 1.265 lei peste 4 ani, față de nivelul de doar 871 lei din prezent.
În 2021, punctul de pensie va putea ajunge la 1.775 lei, respectiv la 45% din valoarea salariului mediu, se spune în programul de guvernare al PSD (vezi aici).
Un pensionar care primește în prezent 1.300 lei pe lună va ajunge la o pensie de 2.200 lei în 2020.
3. Impozit ZERO pe venit pentru românii cu salarii sub 2.000 lei
Toți angajații cu salarii de peste 2.000 lei brut vor plăti un impozit pe venit redus de la 16% la 10% începând cu 1 ianuarie 2018, promite PSD-ul, în timp ce angajații cu salarii sub 2.000 lei scapă integral de impozitul pe venit.
Medicii și IT-iștii, indiferent de salariu, vor avea de asemenea IMPOZIT ZERO pe venit, din ianuarie 2018.
4. PSD vrea să înființeze un Fond Suveran de 45 miliarde lei (10 miliarde euro)
Una dintre propunerile concrete din programul de guvernare al PSD este înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), în valoare de 45 miliarde lei (10 miliarde euro).
Realizarea unui fond suveran, cum există de exemplu în Norvegia, ar avea rolul de motor de investiţii intern, capabil să conducă la realizarea unor proiecte majore de infrastructură (autostrăzi, spitale etc.).
Pentru finanțarea fondului, PSD propune utilizarea resurselor de stat deja existente, mai precis toate participaţiile statului în economie . FSDI ar urma să fie, practic, un fond de investiţii, care reuneşte cele aproximativ 200 de companii la care statul este acţionar, valoarea totală estimată a acestora fiind de 45 miliarde de lei.
Banii ar veni din emiterea de obligațiuni, din dividende și din valorificarea activelor neperformante (privatizări) și ar fi direcționați către investiții în autostrăzi, căi ferate, spitale, sisteme de irigații, energie.
Potrivit programului de guvernare al PSD, noul FSDI ar urma să aducă 20 de miliarde de lei la PIB în următorii patru ani și ar duce la crearea a 42.000 locuri de muncă (detalii despre FSDI aici).
5. Contribuțiile sociale plătite de angajați, mult mai mici
PSD promite ca ponderea contribuțiilor sociale plătite de salariați să scadă de la aproape 40% cât reprezintă în prezent la doar 35%.
CAS-ul se va reduce cu 1,3%, contribuțiile pentru sănătate (CASS) scad cu 0,7%, iar contribuțiile pentru șomaj, risc de accidente, creanțe ssalariale vor fi eliminate.
6. Dispare impozitul pe terenurile agricole
O altă promisiune de relaxare fiscală cuprinsă în programul de guvernare al PSD o reprezintă eliminarea impozitului pe terenul agricol - de la 46 lei/hectar din prezent la 0 lei în ianuarie 2018. O singură condiție pune PSD: terenul să fie lucrat, altfel impozitul ajunge la 100 leu/ha.
7. TVA-ul se va reduce la 18% peste un an
Începând cu ianuarie 2018, TVA-ul va fi redus la 18%, față de nivelul de 20% din prezent, anunță PSD. În același timp, TVA-ul pentru vânzarea de locuințe va fi ZERO începând tot cu 2018.
8. Stoparea externalizării profiturilor de către firmele multinaţionale
PSD va iniția stoparea externalizării profiturilor de către firmele multinaţionale, se spune în programul de guvernare. Începând cu 2018, se va implementa gradual (în 2 ani) Directiva CE 1164/2016, care prevede acest lucru, spun pesediștii.
9. Salariile bugetarilor cresc cu 20% în fiecare an
Bugetarii vor primi un salariu mai mare cu 56% în 2019 față de nivelul din prezent, promite PSD. De la 1 iulie în fiecare an, salariile bugetarilor vor avansa cu 20%, aceștia vor primi bonusuri, tichete de vacanță etc.
Legea salarizării unitare are și ea un termen ferm de finalizare și intrare în vigoare - 1 iulie 2017.
10. Tinerii vor primi credite de 40.000 lei
Tinerii sub 26 de ani care urmează o școală profesionașă, sunt studenți sau angajați vor primi credite de 40.000 lei pentru cursuri, chiri, avans casă.
"Obiectivul PSD este să avem mai mulţi români în clasa de mijloc. Fiecare cetăţean şi fiecare familie care munceşte din greu trebuie să aibă şansa de a face parte din clasa de mijloc, adică să aibă o slujbă bine plătită, acces la o educaţie de top, servicii medicale de calitate şi banii pentru a îşi permite o vacanţă pe an, în familie", se spune în documentul PSD.
Direcţiile de guvernare ale PSD:
# Mai mulţi români în clasa de mijloc;
# Cetăţenii să beneficieze cu adevărat de creşterea economică: salarii mai mari, servicii medicale de calitate, educaţie de top, pensii cinstite;
# Sprijinirea fermierilor noştri pentru a nu mai importa alimentele pe care românii le pun pe masă;
# Reindustrializare, locuri de muncă bine plătite în companii româneşti puternice;
# 1 SRL gratuit, 1 leu capital social, o zi pentru înfiinţarea unei firme, cont bancar gratuit, e-semnătură gratuită;
# România start-up - sprijinirea tinerilor, pentru a îi convinge că viitorul lor este aici acasă;
# Creşterea anuală cu 20% a numărului de firme existente şi creşterea competitivităţii;