MENIU

Termenul în care se prescriu datoriile față de asociația de proprietari. Ce prevede legea

Termenul în care se prescriu datoriile față de asociațiile de proprietari

Odată cu exlplozia prețurilor la întreținere și la facturi, dar și a costului vieții în general, mulți români se găsesc în imposibilitatea de a-și plăti întreținerea și ajung restanțieri. În astfel de cazuri, legea din România prevede un termen limită în care aceștia pot să și plătească datoriile față de asociație. După acest termen, datoriile se prescriu.

Odată cu creșterea prețului la energie și gaze, precum și a altor costuri, unii români se pot confrunta cu dificultăți în efectuarea plăților. Există persoane care ajung în situația de a nu avea suficienți bani la sfârșitul lunii pentru a-și achita întreținerea sau alte obligații, iar aceasta poate duce la apariția unor probleme pe termen lung.

Legislația asociațiilor de proprietari nu stabilește un astfel de aspect. În lipsa unei reglementări în acest sens, răspunsul la această situație se găsește în Codul Civil. Astfel, datoriile unui locatar la bloc către asociația de proprietari din respectivul imobil se prescriu în termenul general stabilit de Codul Civil, și anume în trei ani, scrie money.ro.

Aspectele privind prescrierea datoriilor se regăsesc și în Codul civil aflat în vigoare (Legea nr. 287/2009). Acesta stabilește un termen general de prescripție pentru datorii. Concret, „termenul prescripției este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen”, scrie în Codul Civil.

Haos în Leeds, Anglia, după ce românii au răsturnat mașina poliției și atacă tot ce trimit autoritățile. MAE se implică în caz. VIDEO - Momentul care a declanșat furia compatrioților

Asta înseamnă că, în condițiile în care Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor nu stabilește un alt termen, datoriile către asociația de proprietari se încadrează în termenul general de prescripție.

Prin urmare, dacă asociația nu se preocupă de recuperarea datoriilor în termen de trei ani, ele pot fi trecute la pierderi, deoarece după împlinirea termenului nu se mai pot recupera.

Același termen de prescripție, respectiv cel de trei ani, se aplică și datoriilor la furnizori, doar că experiența ne arată că aceștia nu așteaptă până aproape de împlinirea termenului de prescripție pentru recuperarea datoriilor, ci acționează din timp.

Un psihiatru a analizat motivele care au determinat-o pe Diana Șoșoacă sa facă circul din Parlamentul European: „A testat apele, să «simtă» sala”