MENIU

#TeleormanLeaks. Clanurile de pe strada Vacanței

Un nou material Rise Project în serialul #Teleormanleaks. 

Trei grupări organizate din partidul de guvernământ s-au întâlnit pe strada Vacanței, numărul 1, ca să mănânce fonduri europene. A patra le-a spălat banii. Un cocktail de corupție la toate nivelurile, reconstruit cu ajutorul documentelor din #Valiză, ilustrează contractele Tel Drum, derulate sub protecția lui Liviu Dragnea.

Acesta este #TeleormanLeaks, episodul 3, actul complet al unui tun major în trei secvențe:

  1. Dai cu banul în primar.
  2. Concurezi între tovarăși.
  3. Îți bați joc de lucrare.

Suntem la Năvodari, în nordul stațiunii Mamaia, acolo unde cel mai bine cotat litoral românesc a fost colonizat de rechinii imobiliari. Aventura începe din arhiva #TeleormanLeaks.

Prima dată am oprit în mijlocul taberei de copii. O știi. Dacă n-ai venit aici când erai mic, sigur ai auzit de aventurile nemaipomenite prin care au trecut prietenii tăi la Năvodari. “Trenul din Franța” care aducea vacanța scotea fum pe nări până la mare, ticsit de pionieri cu cravate roșii, apoi de copiii lor născuți liberi.

Locomotiva albastră a tras generații până când cea mai cunoscută tabără de copii din țară a strălucit magic și la masa gulerelor albe, dar în hectare, combinații edilitare sau milioane.

La 2,5 km e bloculețul cu patru niveluri ridicat de Liviu Dragnea pe banii Tel Drum, dar vândut colegului său de facultate, Costel Comana, un afacerist care a păgubit statul cu 1,1 miliarde de lei și care apoi s-a sinucis în toaleta unui avion spre Costa Rica.

Imobilul, acum compartimentat în mai multe apartamente, a fost băgat inclusiv în circuitul turistic cu numele Parliament Square Mamaia Nord, dezvăluie un anunț publicat pe booking.com în iulie 2017. Majoritatea celor care au trecut pragul vilei sunt turiști români.

La Năvodari încă mai e loc de construit, fenomen rar pe litoral, dar s-a instalat demult haosul rezidențial după ani de retrocedări și vânzări abuzive din proprietatea publică. Că plouă, că ninge și crapă pietrele, se construiește în ritm alert până aproape de plajă, după planurile unui arhitect nebun, apar blocuri kitschoase de zece etaje lângă vile colorate cu două.

Obligatoriu în bătaia brizei, toate edificiile străjuiesc marea, de parcă ar intra buluc în ea ca-n autobuz.

Continuarea o puteți citi AICI

Mai multe articole despre:
Dragnea Tel Drum teleormanleaks