MENIU

Tehnologia spectaculoasă pe care am putea-o folosi ca să comunicăm mai ușor ca niciodată

După cum știi comunicarea la distanță este posibilă cu ajutorul semnalelor luminoase, dovadă fiind chiar Codul Morse. Dar cum ar fi să putem comunica la distanță prin intermediul fasciculelor de laser?

Deși pare un scenariu desprins din filmele SF, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au demonstrat că acest lucru este posibil. „Un laser poate transmite mesaje audio unei persoane, prin aer, fără niciun fel de echipament de recepție special", spun aceștia.

În plus, un astfel de sistem ar fi capabil să transmită informații de la o distanță de aproximativ 2,5 metri, direct în urechea cuiva. Cum e posibil?

„Pe scurt, operatorul îndreaptă laserul spre o persoană care se află la distanță astfel încât numai ea să audă mesajul transmis, nu și celor care trec prin dreptul fasciculului. Tehnologia poate fi folosită pentru a comunica din părți diferite ale unei încăperi zgomotoase sau chiar pentru a avertiza pe cineva de un pericol iminent", au explicat cercetătorii.

Comunicarea cu lasere ar putea deveni realitate în viitorul apropiat

Există două moduri prin care se poate realiza comunicarea cu ajutorul laserului. Prima metodă presupune ca informațiile să fie convertite în mesaje acustice prin intermediul efectului fotoacustic, care apare atunci când undele sonore se formează după absorbția luminii. În acest caz, oamenii de știință utilizează vaporii de apă din aer pentru a crea sunetul.

De asemenea, această metodă a fost folosită și de echipa MIT atunci când au transmis un mesaj audio de 60 de decibeli unei persoane aflate la mai mult de 2,5 metri.

A doua meodă se numește fotoacustică și folosește mișcarea de „sweeping" a laserului pentru a crea sunete, prin ajustarea intensității fasciculului laser.

„Folosirea unei lungimi de undă specifice permite ca apa din aer să poată fi utilizată ca receptor pentru a absorbi lumina și pentru a emite unde sonore ca răspuns", a declarat Charles Wynn, liderul echipei de cercetare.

Sursa

Mai multe articole despre:
comunicare laser transmisiune