MENIU

Tatuajele cresc riscul de cancer de sânge. Un recent studiu sugerează că și suprafața contează

Tatuajele cresc riscul de cancer de sânge, arată un recent studiu al cercetătorilor din Suedia. Aceștia au descoperit că persoanele cu tatuaje au un risc cu peste 20% mai mare de a dezvolta limfom, prin comparație cu o persoană netatuată. Rezultatele trebuie însă verificate și coroborate cu alte studii, pentru a determina mai precis legătura cauzală.

La studiul publicat în eClinicalMedicine au participat 11.905 de persoane, care au răspuns unui chestionar despre factorii stilului de viață, pentru a determina dacă au fost tatuați, scrie doctorulzilei.ro.

Riscul asociat cu expunerea la tatuaje pare a fi cel mai mare pentru limfomul difuz cu celule B mari (un cancer curabil cu creștere rapidă, care începe în celulele albe din sânge) și limfomul folicular (un cancer incurabil cu creștere lentă).

„Știm deja că atunci când cerneala de tatuaj este injectată în piele, organismul interpretează acest lucru ca pe ceva străin care nu ar trebui să fie acolo, iar sistemul imunitar este activatO mare parte din cerneală este transportată departe de piele, către ganglionii limfatici, unde este depusă” , a explicat coorodonatorul studiului.

Cercetătorii suedezi au emis și ipoteza că dimensiunea tatuajului ar afecta riscul de limfom, dar au stabilit că nu este cazul.

 
Mai multe articole despre:
tatuaje cancer de piele limfom test de sange