MENIU

Țările Nordice se mențin pe poziție! Danemarca, Suedia, Norvegia și Finlanda NU reiau vaccinarea cu AstraZeneca, după decizia EMA

cheaguri trombotice de sânge Foto: Pixabay.com

Țările Nordice se mențin pe poziție! Danemarca, Suedia şi Norvegia au anunţat vineri că nu vor relua vaccinarea cu produsul de la AstraZeneca, chiar și după asigurarea dată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) în legătură cu incidentele de coagulare semnalate în mai multe state. Și Finlanda a decis oprirea administrării acestui vaccin, de la AstraZeneca. Mai multe țări europene au reluat deja, de vineri, vaccinările cu AstraZeneca, altele au anunțat că vor reîncepe la începutul săptămânii următoare.

 

Danemarca, Suedia și Norvegia au transmis vineri că mai au nevoie de timp pentru a lua o decizie în privința vaccinării cu AstraZeneca. Autorităţile sanitare din cele trei ţări scandinave au precizat că decizia pentru utilizarea AstraZeneca va fi luată săptămâna viitoare.

În plus, prudența Suediei și Norvegiei se suprapune peste accelerarea infectărilor cu virusul în ultimele săptămâni. În același timp, în Danemarca, numărul cazurilor de COVID-19 scade și se relaxează restricțiile, iar activităţile economice și sociale se redeschid treptat. 

Mai multe ţări europene au suspendat pe 11 martie utilizarea serului AstraZeneca în campania de vaccinare COVID-19 după ce au fost semnalate cazuri, rare, de cheaguri sanguine la persoane vaccinate, finalizate, din păcate, și cu decese. Luni, 15 martie, numărul țărilor care au anunțat suspendarea totală sau parțială a vaccinării cu AstraZeneca ajunsese la 22. Franța, Germania, Italia, Irlanda, Olanda, Portugalia, Slovenia, Letonia, Lituania, Danemarca, Cipru, Bulgaria, Spania, Suedia, Islanda și Norvegia au anunțat suspendarea totală. Austria, Estonia, Luxemburg, anunțaseră că au oprit câte un lot de la vaccinarea cu AstraZeneca, aceeași situație ca și a României. Pe de altă parte, Marea Britanie, Canada sau Australia au anunțat că nu vor întrerupe vaccinarea pentru că vaccinul nu ridică probleme.

Vineri, după anunțul EMA că vaccinul de la AstraZeneca este „sigur și eficace”, cel puțin 12 state au reluat vaccinările.

Tot mai multe țări europene anunță RELUAREA vaccinării cu AstraZeneca. Ce state NU vor continua imunizarea

În plus, în urma scandalului creat de îngrijorările legate de posibile urmări grave după vaccinarea cu produsul AstraZeneca, gigantul farma anglo-suedez a precizat că o analiză a datelor de siguranţă provenite de la 17 milioane de persoane vaccinate în Regatul Unit şi Uniunea Europeană cu vaccinul său a arătat că nu există dovezi privind un risc crescut de formare a cheagurilor sanguine.

DANEMARCA

.„Avem nevoie de mai mult timp ca să luăm o decizie”, a declarat presei Soren Brostrom, directorul Autorităţii pentru Sănătate Publică din Danemarca, adăugând, totuși, că, „în virtutea unui principiu al precauţiei, continuăm suspendarea pentru că avem nevoie să înţelegem lucrurile mai bine, ca să putem spune cu certitudine că recomandăm acest vaccin”.

NORVEGIA

În Norvegia au fost semnalate până acum 6 cazuri cu probleme presupuse a fi în urma administrării AstraZeneca. Cinci persoane au prezentat complicații în urma vaccinării cu AstraZeneca, fiind spitalizate cu o combinație de cheaguri sanguine, sângerări şi scăderea numărului de trombocite. Una dintre aceste persoane a murit. Un al șaselea caz este cel al unei persoane, vaccinată tot cu AstraZeneca, care a murit din cauza unei hemoragii cerebrale asociate cu un număr scăzut de trombocite.

Agenţia pentru Medicamente din Norvegia a făcut precizări despre aceste cazuri: „Sunt rare, dar foarte grave. Nu putem exclude ipoteza că ar putea exista o legătură între aceste cazuri şi vaccinul AstraZeneca”.

SUEDIA

Suedia a anunțat că investighează cazuri izolate de cheaguri sanguine şi probleme de coagulare apărute la persoane vaccinate, inclusiv două decese, deşi autorităţile sanitare au menționat că rămâne încă incertă orice posibilă legătură cu inoculările cu AstraZeneca.

„Ştim deja că există persoane care au început să fie ezitante în legătură cu vaccinul”, a declarat pentru postul public de televiziune SVT Anders Tegnell, epidemiolog-şef, arhitectul strategiei de combatere a pandemiei în Suedia fără instituirea unui lockdown.

„Acest lucru înseamnă că este extrem de important să fim capabili să comunicăm clar cum şi de ce continuăm să folosim (vaccinul AstraZeneca)”, a mai declarat Tegnell, potrivit Agerpres.

FINLANDA

Autoritatea de sănătate publică din Finlanda a anunțat vineri că folosirea vaccinului va fi suspendată „până ce vor fi informații clare și va putea fi stabilit dacă există vreo relație de cauzalitate între vaccin și reacții”, relatează Reuters. Finlanda, spre deosebire de celelalte trei țări nordice, nu a anunțat o dată la care va lua, eventual, o altă decizie, de reluare a vaccinării în cazul produsului de la AstraZeneca.

Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare a anunțat vineri și că investighează două posibile cazuri de formare de cheaguri de sânge în cazul unor persoane vaccinate. Ancheta în aceste cazuri va dura cel puțin o săptămână.