Târgu Mureș a fost eliberat de calvarul gunoaielor, dar mafia gunoaielor încă sabotează curățenia orașului
Operatorii de salubritate din Târgu Mureș au demarat o campanie uriașă pentru conștientizarea colectării selective a gunoaielor de către populație. Asocierea Polaris Holding – Urban Grup Environment, împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Mureș vor lansa curând campania și speră că astfel vor reduce masiv efectele poluării. Mesajul campaniei este „Protejăm mediul împreună”.
Asocierea Polaris M. Holding – Urban Grup Environment a reușit să curețe orașul Târgu Mureș și localitățile din zona 2 Mureș în doar două săptămâni. Angajații asocierii au fost strâns până acum aproximativ 4.000 de tone de gunoaie. Reprezentanții companiei susțin că au găsit mai multe deșeuri decât era estimat, motiv pentru care au fost nevoiți să suplimenteze numărul de utilaje și angajați.
"Au fost două săptămâni grele, oamenii noștri au lucrat în schimburi, chiar și câtev14-16 ore pe zi. Inclusiv stația de transfer a fost deschisă până la orele 22-23, când au venit ultimele utilaje să descarce și am descoperit că, în fapt, cantitatea de deșeuri este mult mai mare în realitate decât cea care a fost estimată în caietul de sarcini," a declarat Mihai Teodor, reprezentant asociere salubritate.
Operatorul de salubritate își propune să facă din Târgu Mureș un exemplu de colectare selectivă. Astfel, vor fi aduse utilaje speciale care vor fi folosite pentru acest tip de strângere a deșeurilor.
"Noi nu suntem aici doar să colectăm deșeuri, suntem aici să facem managementul deșeurilor, să respectăm țintele impuse de lege, de Uniunea Europeană. Ne propunem ca până la finalul anului să ne ducem în top 3 pe reciclare, iar la anul locul întâi," a mai declarat Teodor.
"Pentru locuitorii de la case împărțim saci pe culori albastru galben și transparent pentru hârtie, plastic, metal și sticlă, iar locuitorii din blocuri, care depun la platformele plurifamiliale, vor depozita în containerele de la fața locului care vor fi rânduite cu aceste stickere, care vor fi intuitive. (...) La nivel de conducere s-a decis achiziționarea suplimentară a containerelor de 1,1 metri cubi care vor fi amplasate la fiecare centru de colectare," a explicat reprezentantul asocierii de salubritate.
SURSE: FOSTA FIRMĂ CARE SE OCUPA DE SALUBRIZARE, SYLEVY SRL, SABOTEAZĂ COLECTAREA
Munca operatorului este însă îngreunată în continuare de sabotajul firmei care colecta până acum deșeurile menajere. Potrivit unor surse, Sylevy SRL, care a pierdut licitația pentru colectarea gunoiului, ar contribui la vandalizarea noilor pubele și chiar la împrăștiarea deșeurilor pe străzi.
Mai mult, fosta firmă de salubritate colectează ilegal gunoi din Târgu Mureș. O mașină a acestei firme a fost surprinsă în timp ce ridica gunoiul de la un restaurant, în miez de noapte. După aceste incidente, au fost depuse o sesizare la poliție locală, dar și o plângere penală la procuratură pentru furt și vandalism.