MENIU

Țara în care cancerul de penis face ravagii. Au fost operate peste 6.500 de amputări, în ultimii ani

Cancerul de penis face ravagii într-o țară sud americană. Foto/Profimedia

Cancerul de penis face ravagii în Brazilia, acolo unde 2,1 bărbați, din 100.000 se confruntă cu această boală.

Brazilia este țara cu cele mai multe cazuri de cancer penian din lume, cu 2,1 cazuri la 100.000 de locuitori, dar boala se răspândește încet și sigur la nivel mondial. Spre deosebire de alte cancere, cel penian este tratat târziu, pentru că mulți pacienți amână vizita la medic.

Maranhão, una dintre cele mai sărace regiuni ale Braziliei, are 6,1 cancere de penis la 100.000 locuitori, iar situația a dus la 6.500 de amputări în perioada 2012-2022, adică aproximativ două pe zi, scrie BBC.

„Este un tip de cancer despre care nu poți vorbi cu oamenii, pentru că totul se transformă într-o glumă”, a declarat João, un brazilian de 63 de ani, care a fost diagnosticat cu boala după ce mai mulți doctori au pus diagnostice diferite.

Numărul mare de infecții cu HPV contribuie la răspândirea acestui tip de cancer, dar o altă problemă este legată de fimoză. Atunci când prepuțul nu poate fi îndepărtat pentru o curățare corectă a penisului, în special după sex, riscul de cancer penian crește.

Dacă nu este descoperit și tratat la timp, cancerul de penis se poate răspândi la ganglioni, moment în care pe lângă amputarea completă a penisului, ar putea fi necesară și amputarea testiculelor sau a altor țesuturi din zone apropiate.

Autoritățile medicale braziliene recomandă vaccinarea împotriva HPV și intervenții chirurgicale pentru fimoză, atunci când prepuțul nu poate fi tras înapoi suficient de mult pentru a asigura o igienă personală corectă.

Mai multe articole despre:
cancer penis amputari cancer penis penis operat