MENIU

Sute de mii de date personale au ajuns pe mâna hackerilor după atacul de la Primăria Sectorului 5. Ce se poate întâmpla cu păgubiții

Sute de mii de date personale au ajuns pe mâna hackerilor după atacul de la Primăria Sectorului 5

Datele aproximativ 200.000 de cetățeni din Sectorul 5, incluzând informații precum CNP, nume și prenume, adresă, printre altele, au fost vândute de hackerii care au efectuat un atac cibernetic asupra Primăriei la sfârșitul lunii octombrie. Atacatorii au reușit să obțină acces la platformele gestionate de Primărie, având acces și la informații sensibile, cum ar fi corespondențele între angajați, amenzile aplicate de Poliția Locală și planificarea patrulelor.

Informația a fost divulgată inițial pe profilul de LinkedIn al specialistului în securitate cibernetică, Bogdan Albei, care conduce o companie specializată în acest domeniu. Această companie monitorizează, inclusiv pe dark web—o parte a internetului dificil accesibil publicului larg, ce necesită metode specifice, cum ar fi utilizarea unor programe speciale—diverse canale de comunicație utilizate de hackeri. Astfel, Albei a descoperit site-ul dedicat hackerilor care au atacat Primăria Sectorului 5.

În prezent, atacatorii revendică faptul că au pus în vânzare informațiile despre aproximativ 200.000 de cetățeni. Aceste date includ nume și prenume, numele părinților, adresa de reședință, codul numeric personal (CNP), adresa de e-mail și numărul de telefon.

Scandal internațional pe modificarea climei. Proiecte de geoinginerie solară susținute de grei ca Bill Gates și Sam Altman, în centrul controverselor

Cu aceste informații, este posibil să se obțină credite în numele persoanelor afectate, să se deschidă conturi bancare, să se comande servicii sau produse online pe numele acestora sau să se elaboreze documente false.

Atacatorii au reușit să obțină acces „limitat” la platforma utilizată de Poliția Locală Sector 5 pentru a încărca amenzile în sistemul Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări.

Pe data de 26 octombrie, Primăria Sectorului 5 a căzut pradă hackerilor

”În această dimineaţă, angajaţii Primăriei Sectorului 5 au semnalat faptul că centrala telefonică a instituţiei nu funcţionează. A fost sesizată societatea care se ocupă de mentenanţă pentru a remedia problema şi s-a constatat că serverele Primăriei Sectorului 5 au fost atacate cibernetic. Pe ecranul serverelor apare şi un mesaj din partea atacatorilor, care cer răscumpărare 5 milioane de dolari”, a informat instituţia în ziua respectivă.

”Menţionăm că au fost atacate doar severele sediului Primăriei Sectorului 5 din Fabrica de Chibrituri, nu şi cele ale altor direcţii care îşi derulează activitatea în alte sedii”, mai afirmă primăria.

Surse: Avocatul Poporului, acuzat că blochează pensiile militare. Renate Weber s-ar fi întors din concediu special ca să depună contestația