Surpriză în statistica oficială: Un municipiu din România se află în topul oraşelor europene privind calitatea vieţii
Conform unui raport al Eurostat prezentat joi de conducerea primăriei, municipiul Piatra-Neamț se numără printre orașele europene cu un nivel ridicat al calității vieții.
Raportul a analizat date culese din 83 de oraşe europene şi a avut peste 70.000 de persoane intervievate.
Din România, în studiu au fost incluse oraşele Bucureşti, Cluj-Napoca şi Piatra-Neamţ, cel din urmă remarcându-se pentru scoruri demne de menţionat la mai multe aspecte importante pentru calitatea vieţii.
Studiul a fost realizat în aprilie 2023 şi a vizat întrebări despre oportunităţile privind locurile de muncă, siguranţa cetăţenilor, calitatea serviciilor publice dar şi curăţenia oraşelor.
Municipiul Piatra-Neamţ excelează la satisfacţia locuitorilor săi vizavi de viaţa pe care o duc în acest oraş, cu un procent de 92%.
Când le este permis șoferilor să conducă pe linia de tramvai, conform legislației în vigoare
"Un rezultat care se explică, printre altele, prin faptul că Piatra-Neamţ este considerat un oraş curat, cu o calitate crescută a aerului şi cu un nivel scăzut de zgomot, conform aceluiaşi sondaj. De altfel, municipalitatea pune accent pe investiţii de protecţie a mediului, precum containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi o întreagă reţea de piste pentru biciclişti", precizează comunicatul Primăriei Piatra-Neamţ, citat de Agerpres.
Piatra-Neamţ este considerat un oraş potrivit atât pentru familiile tinere cu copii, dar şi pentru persoanele în vârstă. 78% dintre pietreni sunt mulţumiţi de zonele verzi din oraş (parcuri şi grădini), 69% sunt mulţumiţi de infrastructura sportivă (terenuri şi săli de sport) şi 66% de spaţiile publice (pieţe şi zone pietonale).
"Nevoia de mai multe spaţii deschise a fost conştientizată şi la nivelul administraţiei locale, fiind, de altfel, o tendinţă la nivel global. Unul dintre proiectele actualei conduceri este o grădină publică care va avea dublu rol, asigurând o zonă de spaţii verzi, dar şi un loc în aer liber pentru desfăşurarea diverselor evenimente culturale. Recent, primarul oraşului a anunţat şi intenţia de a amenaja o nouă zonă pietonală în centrul oraşului, în apropierea Muzeului de Istorie din Piatra-Neamţ", se mai arată în comunicat.
Medicul Leon Dănăilă spulberă dieta vegetariană: "Dacă mâncați numai legume și fructe, n-o să trăiți prea mult!"
Administraţia locală din Piatra-Neamţ este apreciată şi ea de cei intervievaţi.
Pietrenii sunt mulţumiţi de rapiditatea cu care le sunt rezolvate sesizările (64%, cu 10 procente peste media europeană) şi, de asemenea, 65% consideră că taxele şi impozitele stabilite de municipalitate sunt rezonabile.
Piatra-Neamţ are o aplicaţie mobilă care este dedicată şi turiştilor, dar şi localnicilor, pentru că le permite să facă sesizări pentru problemele pe care le întâlnesc în oraş.
În ultimele 6 luni, peste 1.000 sesizări au fost făcute în cadrul aplicaţiei.
"Deşi aparent o problemă pentru oraş, aglomeraţia din traficul rutier se poate explica şi prin faptul că aproape jumătate dintre cei intervievaţi folosesc maşina personală pentru a se deplasa. Doar 32,55% dintre pietreni folosesc transportul în comun în oraş, cu toate că peste 70% spun că transportul public este frecvent şi de încredere. Primăria a investit în ultima perioadă în modernizarea staţiilor de aşteptare şi implementează şi proiecte pentru înnoirea mijloacelor de transport în comun", menţionează comunicatul Primăriei Piatra-Neamţ.
Presa internațională explorează ipoteza șoc a refacerii Austro-Ungariei. De ce cântă cele două țări după aceeași partitură
Domeniul sănătăţii înregistrează cele mai scăzute scoruri de satisfacţie, în acest sondaj. Pietrenii se declară nemulţumiţi de serviciile de sănătate de care beneficiază, rezultat care nu face decât să confirme tendinţa negativă a Spitalului Judeţean de Urgenţă, aflat însă în subordinea Consiliului Judeţean.
"Mă bucură şi mă motivează în acelaşi timp rezultatele, pentru că mereu avem ceva de îmbunătăţit. Putem şi vom face mai mult pentru a creşte calitatea vieţii pentru fiecare pietrean. Avem şi dovada că direcţia este una bună - o mare parte dintre pietreni spun că faţă de acum 5 ani, calitatea vieţii lor în Piatra-Neamţ a crescut - astfel că muncim în continuare pentru a duce la bun sfârşit implementarea proiectelor actuale şi lucrăm pentru a face din Piatra-Neamţ un oraş mai prietenos cu cetăţenii săi, mai curat, mai modern. Dacă în ultimii 3 ani ne-am concentrat pe educaţie şi infrastructură, o direcţie importantă pentru anii următori ar putea fi în zona de sănătate. Este clar că Spitalul Judeţean nu răspunde nevoilor pietrenilor, din niciun punct de vedere, aşa că vom căuta soluţii pentru îmbunătăţirea serviciilor de sănătate din oraş, chiar dacă spitalul nu se află în subordinea Primăriei Piatra-Neamţ", a declarat, în comunicatul de presă, primarul Andrei Carabelea.
Eurostat este un organism oficial al Comisiei Europene care furnizează date statistice.