MENIU

O nouă gafă marca Dăncilă? Ce întrebare a stabilit Guvernul pentru referendum

Intrebare fara sens la Referendum

”Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Aceasta va fi întrebarea la care românii sunt invitați să răspundă în zilele de 6 și 7 octombrie, în cadrul așa-numitului ”referendum pentru familie”.

Guvernul a adoptat în ședința de marți, 18 septembrie, actele normative necesare bunei organizări a Referendumului pentru revizuirea Constituției, se arată într-un comunicat al Executivului.

Potrivit actului normativ adoptat, întrebarea adresată alegătorilor la referendumul pentru revizuirea Constituției va fi „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă „da" sau „nu".

"Este un tip de non-întrebare. Sfidează orice logică legată de un referendum consituțional", a declarat la Realitatea TV Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției și de Externe.

Și realizatorul "Jocuri de Putere" Rareș Bogdan s-a declarat uimit de întrebarea anunțată de purtătorul de cuvânt al Guvernului. "Este o jignire și o bătaie de joc la adresa celor 3 milioane de români care au semnat inițiativa cetățenească, dar și la adresa Bisericii Ortodoxe. Cum să vii cu o asemenea întrebare?", a spus jurnalistul Realitatea TV.

De ce evită Guvernul să pună direct întrebarea legată de familia formată din bărbat şi femeie

Întrebarea care va fi tipărită pe buletinele pentru referendum a ridicat mai multe semne de întrebare, pentru că nu conţine, explicit, subiectul supus consultării populare. şi anume dacă românii sunt sau nu de acord ca in Constituţie să se precizeze explicit faptul că o familia se întemeiază pe căsătoria între bărbat şi femeie.

Anunțul referitor la Întrebarea din referendum a fost făcut inițial de purtătorul de cuvânt Nelu Barbu, care a dezvăluit și care va fi costul referendumului - 163,712 milioane de lei, adică aproximativ 35,1 milioane de euro. 

Ordonanța de urgență adoptată marți conține mai multe măsuri organizatorice de natură să asigure integritatea procesului de votare. "De asemenea, prin Ordonanța de urgență se urmărește remedierea lacunelor semnalate în cazul organizării referendumului, prin utilizarea soluțiilor legislative instituite de Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente", se spune în comunicatul Executivului.

În cadrul ședintei de Guvern, premierul Viorica Dăncilă a precizat că referendumul se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018, între orele 7:00 şi 21:00.

Referendumul are loc pentru revizuirea Constituţiei astfel încât aceasta să prevadă că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită ”între un bărbat şi o femeie” - și nu pe cea ”între soți”, cum este specificat în prezent în Legea Fundamentală.

E oficial! Referendumul pentru familie se va desfășura în două zile, 6 și 7 octombrie

La 11 septembrie, inițiativa de revizuire a Constituției privind redefinirea familiei a trecut de Parlament, după ce senatorii au decis prin vot, cu 107 voturi ”pentru”, 13 ”împotrivă” și 7 abțineri, în favoarea proiectului.

Inițiativa trecuse, deja, de Cameră - prin urmare, românii vor fi chemați la Referendum pe 6 și 7 octombrie pentru a spune dacă sunt de acord sau nu cu modificarea.

Pentru ca proiectul să treacă era nevoie de cel puțin 91 de voturi, iar PSD și ALDE au 83 de voturi, dar voturi au venit de la tradiționaliștii din UDMR și PNL. Cei 13 senatori USR au votat împotrivă.

Cu excepția USR, toate discursurile din plen au fost profund tradiționaliste, în favoarea modificării Constituției. Astfel, Titus Corlățean a menționat că în imnul României se invocă "oastea e creștină", iar o senatoare PNL a menționat că "era digitala face ca tradițiile sa fie uitate", dar și ”așa am văzut la mine în sat". 

Surse: PSD vrea ca "referendumul pentru familie" să dureze două zile