STUDIU. Care este cea mai poluatoare industrie din lume
Aproape 70% din gazele de seră sunt cauzate de procesele de fabricație de smartphone-uri, laptopuri sau tablete, potrivit Asociației Respo DEEE.
Reprezentanții Asociației Respo DEEE atrag atenția asupra acestei surse de poluare și recomandă populației să fie mai cumpătată în achiziția de noi produse electrice și electronice.
„Puțini știu că în jur de 70% din gazele de seră sunt generate în timpul procesului de fabricație de smartphone-uri, laptopuri sau tablete. Doar o cincime din poluare are loc după folosirea produselor respective, prin faptul că acestea nu sunt depozitate în mod corespunzător la finalul ciclului de viață și nu iau calea reciclării responsabile. Producerea acestor echipamente implică folosirea unor cantități semnificative de metale, multe extrase prin minerit clasic, dar și un consum uriaș de apă. Pentru un smartphone ce cântărește 200 de grame se generează 86 de kilograme de deșeuri invizibile, iar, pentru producerea unui laptop, cantitatea deșeurilor generate ajunge la 1.200 de kilograme”, spune Cristian Pocol, președintele Asociației Respo DEEE.
Potrivit acestuia, în procesul de fabricație al unui laptop se folosesc 240 de kg de combustibil, 22 de kilograme de chimicale, 1.500 de litri de apă. Doar un microcip necesită în procesul de producție 16.000 litri de apă, 1,6 kilograme de combustibil și 0,7 kg de chimicale. Producția echipamentelor electronice poluează astfel natură mai mult decât industria alimentară (1 kg carne vită generează 4 kg deșeuri) sau industria textilă (un pantalon din bumbac generează 25 kg deșeuri).
„Un smartphone conține până la 70 de tipuri de metale, dintre care nu mai puțîn de 17 sunt metale rare (aur, argint, paladium, scandiu, ytriu, lantan, etc). Aceste elemente rare au proprietăți de conductori, magnetice și fosforescente care le fac cruciale în procedul de fabricație al gadgeturilor moderne. Fără acestea, ecranele nu ar putea să afișeze culori, nu ar există posibilitatea de touch screen și nici funcția de vibrație. În producerea microcipurilor, siliconul este componentă cea mai importantă. Acesta se extrage din quartz și este găsit de obicei în nisip. Procesul de extragere implică însă o activitate minieră extinsă. Doar în 2019 s-au produs nu mai puțîn de 634 de miliarde de microcipuri, iar impactul asupra mediului este covărșitor”, adaugă Cristian Pocol.
Un alt aspect al deșeurilor invizibile este legat de faptul că cele multe electronice sunt produse în Asia, iar transportul lor până la producătorii din Statele Unite sau Europa se realizează cu avionul sau vaporul, generând emisii suplimentare de gaze de seră atribuite tot procesului de pre-producție.
„Nici energia consumată în procesul de producție nu este energie verde ci se produce în majoritatea cazurilor prin arderea cărbunilor, o altă sursă considerabilă de poluare”, mai spune președintele asociației.
Pentru a se ajunge la situația ideală în care producția de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) să genereze o cantitate mai mică de gaze de seră, Asociația Respo DEEE consideră că eforturile trebuie concentrate pe două direcții, atât producătorii cât și consumatorii trebuie să devină mult mai responsabili.