MENIU

Studiu american CoVID: când dezinformarea, fake newsul și zvonurile UCID. Sute de morți și mii de spitalizări

coronavirus fakenews

Un studiu publicat în publicația American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, care a analizat date din 87 de state, în 25 de limbi, a identificat 2.311 de materiale legate de COVID-19, din care 1.856 au fost false (82%), iar 7,8% au susținut teorii ale conspiraţiei. Potrivit cercetării, peste 800 de persoane au murit după ce au consumat substanţe alcoolice foarte concentrate în încercarea de a se proteja de SARS-CoV-2, în timp ce 5.900 de persoane au fost spitalizate după ce au consumat metanol, 60 dintre acestea pierzându-şi ulterior vederea.

Conform Radio Europa Liberă România, cele mai multe zvonuri și teorii ale conspirației au fost identificate din India, Statele Unite, China, Spania, Indonezia și Brazilia, Marea Britanie.

O echipă formată din oameni de ştiinţă din mai multe ţări a analizat informaţiile false „îmbrăcate” într-o formă care le poate da credibilitate publicate în perioada 31 decembrie 2019 şi 3 aprilie 2020. Echipa a urmărit și examinat zvonurile, teoriile conspirației și dezinformările legate de COVID-19, care au circulat în special pe platformele online, Facebook, Twitter, ziarele online, pentru a vedea impactul acestora asupra sănătății publice. Analiza a arătat că:

* 24% din totalul materialelor publicate au fost legate de decese şi transmiterea coronavirusului

* 21% erau despre măsurile de prevenție, 19% au făcut referire la tratament sau „leacuri”

* 15% se vorbea despre din cauza bolii şi originile virusului. Din total, 82% s-au dovedit neadevărate.

Consumul de usturoi, menținerea gâtului umed, evitarea mâncarii picante, pulverizarea clorului și importanța vitaminelor C și D au circulat ca exemple de metode care ajută la prevenirea bolii. Mai mult, pe lângă alimente și vitamine pentru a spori imunitatea, unele zvonuri s-au concentrat asupra așa-numitelor tratamente miraculoase, cum ar fi amestecarea soluției de clorit de sodiu cu acid citric, folosirea înălbitorului și a alcoolului recomandate pentru imunitate. În vogă au fost și metodele pentru autodiagnosticarea coronavirusului: păstrarea respirației mai mult de 10 secunde.