Studenţii români, în elita de la Oxford. Englezi, impresionaţi de performanţele elevilor noştri
Un sfert dintre viitorii studenţi admişi la secţia de informatică la Oxford sunt din România. Performanţele elevilor noştri i-au impresionat atît de tare pe englezi încât i-au declarat admişi înainte de a da bacalaureatul.
Din toamnă, şase elevi români vor merge la prestigioasa universitate britanică.
Ioana Vasile are 19 ani şi a absolvit Colegiul Naţional Carol I din Craiova cu 10 pe linie. Nici media tuturor celor 4 ani de liceu nu este departe: 9,99. Ioana este olimpică naţională la matematică şi informatică şi a decis de cîţiva ani că vrea să studieze la Oxford. Aşa că a parcurs toţi paşii necesari şi a fost admisă după un ultim interviu cu profesorii de acolo, conform Digi24.ro.
„Asta fac de mică, am început pe la 10 ani şi mi-a plăcut foarte mult. Până la urmă e un domeniu în care pot foarte uşor să îmbin creativitatea cu matematică, cu partea tehnică”, a spus Ioana Vasile, absolvent Colegiul Carol I din Craiova.
"Ca orice părinte sunt mândră de realizările ei, că tot efortul ei a fost recunoscut de o universitate de prestigiu”, a declarat Maria Vasile, mama elevei.
Pentru fiecare an universitar va primi o bursă de 4.500 de lire pentru a-şi achita cazarea şi masă. Tânăra mai trebuie doar să obţină o medie peste 9 la examenul de bacalaureat.
Coleg cu Ioana va fi Gabriel, care a absolvit Colegiul Naţional Andrei Şaguna din Braşov. „Este o pasiune pentru mine, am început să lucrez la informatică din plăcere încă din clasa a V-a, pasiunea mea pentru calculatoare a venit încă de când eram mai mic, încercând să îmi fac loc în calculator mi-am şters nişte fişiere şi nu mai mergea deloc şi în loc să mă sperii am vrut să descopăr cum funcţionează”, a declarat Gabriel Ineluş, elev.
Şi Ciprian Sîrbu din Bacău a fost admis la Oxford. „Oxford este cea mai bună facultate din Europa pe computer science şi pe locul trei în lume. Iniţial am crezut că nu o să întru acolo pentru că mă gândeam că e ceva foarte elitist şi nu o să mă ridic la standardele lor, în final am reuşit şi sunt bucuros de asta”, a declarat Ciprian Şîrbu, Colegiul Naţional Gheorge Vrânceanu.