MENIU

Statul nu are bani pentru creşterea alocației pentru copii. Efortul bugetar este prea mare

<p>Statul nu are bani pentru creşterea alocației pentru copii. Efortul bugetar este prea mare</p>

România nu are bani pentru copiii ei. Dublarea alocaţiei, propusă de liberali, este la un vot distanţă de respingere.

Deputații din Comisia de muncă au discutat marţi despre majorarea alocaţiilor. Au dat apoi aviz negativ, pe motiv că efortul bugetar pe care l-ar presupune o astfel de măsură, adică 1,7 miliarde de euro, nu poate fi susţinut.

Cu nouă voturi pentru și 11 împotrivă - aşa s-au terminat discuţiile despre proiectul care prevedea mărirea alocației de stat pentru copii, de la 42 de lei, la 84 de lei. Nu sunt bani, au explicat reprezentanţii Guvernului, conform digi24.ro.

„Ar însemna un efort bugetar de circa 1,7 miliarde de lei pentru cei 3,4 milioane de copii între 2 şi 18 ani, efort bugetar pentru care în momentul de faţă, împreună cu Ministerul de Finanţe, nu am găsit încă o soluţie”, a spus Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Alocația de stat din România este cea mai mică dintre toate cele 28 de state ale Uniunii Europene. Doar 9 euro, faţă de 13 - la vecinii bulgari, şi 63 de euro în Ungaria.

„Puteau să gândească un plan de implementare graduală, pe o perioadă de trei ani sau cinci ani. Crearea unui sistem de plăţi, numai pentru produse destinate creşterii, îngrijirii sau dezvoltării copiilor şi educaţiei”, a spus George Roman, reprezentant al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Concret, ar fi vorba de un sistem de bonuri valorice, care ar putea fi folosite doar pentru hrană, rechizite sau haine.

Între timp, părinții termină repede de socotit pe ce dau 42 de lei: „10 pamperși și două kilograme de banane și s-a dus alocația”, potrivit unui părinte.

Soarta majorării alocaţiei depinde de votul final, din plenul Camerei Deputaţilor.

Mai multe articole despre:
creştere alocaţie copii efort bugetar