#staiacasa. Coronavirusul aduce în casele românilor Festivalul „George Enescu” și Opera din Iași
Din ce în ce mai multe instituții culturale anunță transmiterea online a mai multor evenimente în perioada în care românii sunt izolați acasă din cauza epidemiei de coronavirus, în încercarea de a opri răspândirea bolii. Casele românilor devin astfel adevărate săli de concerte. Festivalul internațional „George Enescu” trece din sala de concerte în virtual oferind acces gratuit la muzica clasică, la fel și Opera din Iași, care transmite online spectacolele din repertoriu.
Festivalul internaţional „George Enescu” online, la tine acasă
Site-ul www.festivalenescu.ro prezintă, de miercuri, 18 martie, un adevărat festival online de muzică clasică, cu înregistrări din ediţiile 2018 şi 2019 ale Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”.
„Un adevărat Festival Internaţional George Enescu online va începe pe https://www.festivalenescu.ro/, din data de 18 martie, ora 9.00, pentru a oferi oamenilor din întreaga lume acces gratuit la muzică clasică de calitate. Festivalul Enescu îşi aduce astfel contribuţia în lupta pe care umanitatea o duce împotriva COVID-19, urmând modelul marelui compozitor George Enescu, care s-a implicat în ajutorarea răniţilor din Primul Război Mondial, prin puterea vindecătoare a muzicii”, precizează ARTEXIM, organizatorul Festivalului, într-un comunicat de presă.
Programul artistic al primei luni de festival online şi alte detalii pot fi consultate accesând link-ul https://www.festivalenescu.ro/stiri/enescu-la-tine-acasa/.
Programul va fi asemenea unui program de sală, cu diferenţa că fiecare concert va rămâne postat pe site timp de patru zile. Maratonul muzical va dura pe o perioadă nedeterminată, urmând ca programul să fie actualizat continuu. Informaţiile vor fi disponibile pe https://www.festivalenescu.ro/,
Tot programul concertelor Festivalului Enescu online din prima lună, din 18 martie până la 22 aprilie, este prezentat aici: https://www.festivalenescu.ro/stiri/enescu-la-tine-acasa/
În semn de omagiu şi de compasiune pentru Italia, pentru oamenii şi artiştii săi, în deschiderea Festivalului Enescu online de miercuri, 18 martie, a fost prezentat Recviemul de Verdi, interpretat de Orchestra şi Corul Maggio Musicale Fiorentino, dirijor Fabio Luisi; soprană Hibla Gerzmava; mezzosoprană Veonica Simeoni; tenor Piero Pretti; bas Riccardo Zanellato. Le puteți reasculta accesând link-ul https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/
Festivalul Enescu îşi îndeamnă publicul să respecte regulile de distanţare socială şi, în loc să cumpere bilete la concerte, să facă donaţii pentru organizaţiile neguvernamentale credibile, care strâng bani pentru dotarea spitalelor cu echipamente şi materiale necesare rezistenţei în faţa virusului.
„După modelul lui George Enescu, Festivalul Enescu nu numai că dăruieşte publicului muzica sa, dar transmite şi un mesaj de responsabilitate socială: este vital ca oamenii să asculte recomandările autorităţilor şi să stea la distanţă fizică unii de alţii în această perioadă, păstrând însă apropierea sufletească, bunătatea şi respectul reciproc; este esenţial ca fiecare să contribuie după puterile sale la rezolvarea crizei, inclusiv prin donaţii”, mai transmit reprezentanții ARTEXIM, organizatorul Festivalului.
Și Opera Națională din Iași a început să transmită online spectacolele din repertoriu.
Toate informațiile despre spectacolele programate le puteți găsi pe site-ul Operei: https://www.operaiasi.ro/ sau pe pagina de Facebook a instituției: https://www.facebook.com/operaiasi/.
Miercuri, 18 martie, a fost difuzat baletul „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski, în regia și coregrafia Ilenei Iliescu. Scenografia este semnată de Adriana Urmuzescu. Spectacolul poate fi revăzut aici: https://www.operaiasi.ro/ticketsys-event/spargatorul-de-nuci/
Sâmbătă, 21 martie, începând cu ora 18.30, va fi difuzată celebra operă “Lucia de Lammermoor", de Gaetano Donizetti.
Potrivit unui comunicat de presă al instituției, decizia transmiterii online a fost luată pentru a preveni răspândirea coronavirusului şi infectării atât a personalului, cât şi a spectatorilor.
„Vom debuta în acest demers online cu opera „Indiile Galante”, de Jean Philippe Rameau, regizată de Andrei Şerban. Este vorba despre o preţioasă bijuterie din colecţia noastră, cu care am debutat în urmă cu nouă ani, la inaugurarea noii săli de spectacole. Streamingul va fi gratuit şi va începe luni, 16 martie, de la ora 18.30", au anunțat reprezentanţii Operei Naţionale Române Iaşi.