MENIU

SRI a desecretizat protocolul cu Înalta Curte. Fostul șef al ICCJ spune că nu a semnat documentul

Procedura de declasificare a protocolului de cooperare între SRI și PICCJ, lansată la finalul lunii mai de directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, s-a încheiat astăzi cu publicarea documentului, transmite SRI.

”S-a avut în vedere faptul că protocolul nu mai conține niciun fel de date sau informații care să pună în pericol securitatea națională a României, așa cum este definită astăzi de legislația în vigoare și de recentele hotărâri în materie ale Curții Constituționale a României.

Documentul poate fi consultat AICI.

Principalul subiect tratat în cadrul protocolului se referea la crearea și operaționalizarea cadrului legal și organizatoric pentru acreditarea de securitate a sistemului informatic comun de gestionare a informațiilor clasificate vehiculate în procedurile de emitere a mandatelor de securitate națională.

Semnarea protocolului a fost făcută ca urmare a emiterii unei solicitări cu caracter obligatoriu din partea ORNISS (martie 2006), prin care se impunea celor două instituții încheierea unui acord reciproc de securitate, precum și dobândirea, de PICCJ, a unui certificat de acreditare de securitate.

În aplicarea dispozițiilor ORNISS, în anul 2009 a fost semnat acordul de securitate SRI-PICCJ, iar în anul 2012 s-a realizat acreditarea de securitate a sistemului informatic interconectat. În luna martie 2017 a fost prelungită acreditarea până în 2020”, precizează SRI într-un comunicat.

Fostul șef al ICCJ: ”Nu am semnat un asemenea protocol

Fostul şef al ÎCCJ, Nicolae Popa, a declarat luni pentru Realitatea TV că nu a semnat protocolul dintre SRI, PG şi Înalta Curte, el precizând că a pălecat la pensie mai devreme decât a fost semnat documentul.

Pe documentul făcut public de SRI apare totuși semnătura lui Popa.

Judecătorul Nicolae Popa a mai precizat pentru Realitatea TV că actualul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, l-a chemat la Instanța Supremă să vadă protocolul.

ICCJ, reacție după demersuL SRI 

”În cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost identificat un singur protocol de cooperare, încheiat în anul 2009 între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii.

Procedura de declasificare a protocolului a fost iniţiată la 12 şi respectiv, 16 aprilie 2018 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a transmis solicitări scrise în acest sens celor două instituţii (a se vedea adresele din 12 şi 16 aprilie 2018 precum şi adresele din 25 mai 2018, ataşate prezentului comunicat).

Obiectul protocolului de cooperare este precizat în cuprinsul art. 3 şi a constat în exprimarea acordului de voinţă pentru înfiinţarea unui sistem informatic comun de gestionare a informaţiei clasificate în cadrul procedurilor de emitere a mandatelor de securitate naţională, potrivit legilor nr. 51/1991 şi nr. 535/2004.

În situaţia interconectării mai multor sisteme informatice ce au drept scop gestionarea informaţiilor clasificate, se impunea, potrivit Directivei aprobate prin Ordinul nr. 172 din 10 martie 2006 al Directorului General al ORNISS:

- încheierea unui acord reciproc de securitate

- emiterea certificatului de acreditare de securitate.

Ca urmare, la data de 18 septembrie 2012 a fost aprobată de către ORNISS acreditarea de securitate a sistemului, aceasta fiind data la care s-a realizat obiectul protocolului în discuţie.

Precizam faptul că nu exista acte aditionale la acest protocol”, a precizat un comunicat al ICCJ.

Mai multe articole despre:
protocol SRI Înalta Curte