MENIU

Ce se întâmplă cu Spitalul Regional din Iași? Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că Spitalul Regional de Urgenţe Iaşi va fi realizat.

"Spitalul Regional Iaşi se va face. Este cel mai înaintat. Reiterez mulţumirile mele Consiliului Judeţean şi Primăriei că au conlucrat astfel încât acest proiect în faza studiului de fezabilitate să fie finalizat. (...) Teoretic, ar trebui să terminăm spitalul în 2023 ca să ne putem recupera toţi banii. Ştiţi că e vorba de proceduri şi posibile contestaţii şi atunci am achiesat la discuţiile pe care le-am avut cu cei din Comisia Europeană. Ministerul Sănătăţii propune fazarea acestui proiect astfel încât nu se va întârzia construcţia. Finalitatea nu va fi 2023, ci 2024, dar exclus să nu se facă acest spital şi să nu se finalizeze", a spus Sorina Pintea.

Aflată la Iaşi pentru a lua parte la manifestările organizate de cei de la Antibiotice SA cu prilejul aniversării a 63 de ani de activitate, ministrul Sănătăţii a reamintit că, în luna septembrie 2017, printr-o hotărâre de guvern s-a alocat suprafaţa de teren necesară SRU Iaşi, în octombrie s-a încheiat un protocol prin transmiterea terenului pentru construcţia SRU, în luna mai 2018 a fost eliberat certificatul de urbanism, în luna august 2018 a fost finalizat studiul topografic, iar în luna decembrie a fost finalizat studiul geotehnic şi a fost organizată o dezbatere publică a studiului de evaluare a impactului asupra mediului.

"Prin urmare, nu putem spune că s-a pierdut timpul, că s-au tergiversat lucrurile. Mai mult, pot să vă spun că Iaşul, din punctul meu de vedere, este un exemplu de bună colaborare între autorităţile locale: Consiliul Judeţean şi Primăria Iaşi pentru a putea obţine toate aceste documente necesare finalizării studiului de fezabilitate. În luna iulie, prezentam la Iaşi, împreună cu reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii, un draft al studiului de fezabilitate, draft care trebuia completat cu acest studiu de fezabilitate, impactul de mediu. După anexarea studiului de mediu finalizat, acest studiu de fezabilitate poate să stea la baza celei de finanţare pe care Guvernul României trebuie să o depună la Bruxelles", a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a adăugat că, în continuare, sunt stabilite nişte etape de parcurs, în sensul că urmează procedurile de achiziţii pentru elaborarea proiectului tehnic, proceduri de achiziţii pentru programele de training, proceduri de achiziţii pentru asistenţă tehnică la implementare.

La sfârşitul lunii octombrie, primarul Iaşului, Mihai Chirica, declara că Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi va avea 850 de paturi, din care 776 vor fi pentru îngrijire medicală internă acută, iar alte 74 pentru îngrijirea critică, 2.923 de angajaţi, numărul anual de pacienţi fiind estimat la 100.000. De asemenea, SRU va deţine toate specialităţile unui spital de urgenţă şi va fi dotat cu tehnologie de ultimă generaţie. Va fi un spital competitiv cu orice spital din lume, precum cele din SUA, Turcia, şi Austria, din Viena.

SRU va avea o suprafaţă totală de până la 140.000 de metri pătraţi. Holul central al SRU va avea o lungime de aproximativ 300 de metri. Va despărţi diferite pavilioane şi specialităţi medicale absolut necesare pentru buna funcţionare a acestui spital. Unitatea va fi dotată cu două heliporturi şi va avea întreaga aparatură necesară funcţionării în condiţii critice.

În proiectarea viitorului SRU, autorităţile au luat în calcul şi rezervele de apă potabilă, cele de apă pentru incendii, asigurarea energiei electrice şi termice, astfel încât să poată face faţă oricărui fel de accident, fie din cauze naturale ori antropice.

Sursa: agerpres.ro

 

 

Mai multe articole despre:
Ministrul Sanatatii spitalul regional Iasi