MENIU

Specialist de top dezvăluie adevărul înfricoșător atunci când bem prea multă apă. Când devine periculos acest obicei?

Specialistul atrage atenția că excesul este dăunător, nu obiceiul în sine (Profimedia)

Un gastroenterolog extrem de popular pe rețelele de socializare susține că un consum exagerat de apă poate avea efecte devastatoare asupra organismului. Specialistul atrage încă o dată atenția asupra unei atitudini pe care o observă la tot ai mulți oameni, aceea de a transforma un obicei sănătos, în esență, într-un dăunător, din cauza aplicării excesive.

„Dacă ești dintre cei care cred ă a bea multă apă este întotdeauna sigur, ar trebui să te gândești din nou”, susține gastroenterologul amercian Saurabh Sethi. Medicul a explicat că există o afecțiune numită intoxicație cu apă, în care excesul de apă se acumulează în creier, ceea ce poate fi foarte periculos, potrivit Daily Mail.

„Dacă faci exerciții fizice intense și pierzi multă sare prin transpirație, a bea o cantitate mare de apă simultan poate fi riscant”. Termenul medical pentru afecțiune este hiponatremia și, în acest caz, apa diluează electroliții, cum ar fi sodiul, ceea ce poate duce la deshidratare suplimentară.

Un deces atibuit intoxicație cu apă a făcut prima pagină a ziarelor în vara anjului 2023, când o amenricancă a murit după ce a băut prea multă apă într-o zi caniculară.

Dr. Sethi are 456.000 de urmăritori pe TikTok și a mai stârnit ample e dispute în mediul online și după ce a demonstrat că femeile care beau sucuri dietetice se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de atac de cord sau accident vascular cerebral decît cele care cnsumă apă simplă.

Declarația s-a bazat pe un studiu lansat în 2019 de Asociația Americană a Inimii și Asociația Americană de AVC, care a legat consumul de băuturi îndulcite artificial cu o creștere a acestor boli la femeile care au peste 50 de ani, conform CNN.

Mai multe articole despre:
dieta apa pericol exces risc sanatate