MENIU

Slăbești fără dietă. Ajutorul nesperat din corpul tău care te face să-ți păstrezi greutatea

Foto arhivă

Cercetări recente sugerează că microbiomul intestinal poate influență capacitatea de a pierde în greutate. Cercetătorii de la Universitatea din Washington din SUA au descoperit că prezența anumitor bacterii „bune” în intestinul persoanelor care țin dietă poate influență numărul de kilograme pe care persoană le pierde pe parcursul dietei.

Pentru a înțelege ce efect au bacteriile intestinale asupra scăderii în greutate, cercetătorii au analizat 105 persoane supraponderale, toate fiind înscrise într-un program de slăbire de un an. Pentru a urmări pierderea în greutate, cercetătorii au înregistrat indicele de masă corporală (IMC) al participanților.

Oamenii de știință au înregistrat, de asemenea, nivelurile anumitor markeri din sânge ai metabolismului - cum ar fi nivelul colesterolului - pentru a înțelege cât de ușor ar putea arde grăsimile fiecare participant. Au fost colectate și probe de scaun la începutul și la sfârșitul studiului pentru a determina ce bacterii erau prezente în intestinul fiecărui participant - și la ce niveluri.

Cercetătorii au comparat apoi oamenii care au slăbit (cel puțîn 1% din greutatea lor corporală, în medie ,în fiecare luna) cu cei a căror greutate a rămas aceeași. Ei au descoperit că diferiți markeri de sânge legați de metabolism au fost doar puțîn diferiți între cei care au pierdut și cei ce nu au pierdut în greutate.

Diferențe majore au fost înregistrate între tipurile de bacterii intestinale pe care le-au avut cele două grupuri. La persoanele care au pierdut mai mult în greutate, au avut mai multe enzime bacteriene benefice în intestin. Aceste enzime au ajutat la descompunerea carbohidraților complecși (cum ar fi cei gășiți în cerealele integrale), ceea ce le face mai ușor de digerat și mai puțîn probabil să le depoziteze sub formă de grăsime.

Autorii au descoperit, de asemenea, că creșterea coloniilor bacteriene – în special a bacteriei Prevotella – ajută la producerea unor niveluri mai mari de substanțe sănătoase, cum ar fi acizii grași cu lanț scurt. Se știe că aceste substanțe reduc inflamația, ceea ce poate facilita pierderea în greutate.

SURSA