Situație GRAVĂ la Spitalul suport-COVID din Timișoara! Computerul tomograf s-a defectat
Bolnavii de COVID-19 nu mai pot beneficia de cea mai importantă investigație a plămânilor. Se întâmpla la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, acolo unde computerul tomograf pentru investigațiile imagistice s-a stricat. Este investigația care ar fi stabilit clar dacă bolnavul de COVID are plâmânii afectați grav sau nu, spun medicii.
Computerul Tomograf de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, principala unitate suport COVID, s-a stricat. Era pus în funcțiune în 2018 și, în ultimele șase luni, acolo s-au făcut aproape 10.000 de scanări, adică de 1.000 de ori mai multe decât în perioada similară din 2019. Fără acest aparat, pacienții nu pot afla cât de grav le sunt afectați plămânii.
Diana Manolescu, director medical Spitalul Victor Babeș Timișoara: Examenul tomografic realizează cea mai buna investigație a plămânului. Permite evidențierea inclusiv a formelor incipiente ale infecției cu SARS-COV-2. Practic, prin această evaluare, putem să apreciem dacă pacientul are o formă ușoară, medie sau severă de boală.
Medicii de aici au cerut ajutor altor spitale din oraș.
Mihai Grecu, șef secție UPU Spitalul Județean: I-am ajutat și în trecut, vom face tot ce ne stă în putință.
Reparația aparatului defect poate dura aproximativ o săptămână, iar piesa costă și ea foarte mult, spune managerul unității medicale.
Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș: Piesa de rezervă e foarte scumpă. Sperăm ca în 5-6 zile să rezolvăm această problemă.
În prezent, în spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara sunt peste 150 de bolnavi de coronavirus internați, iar la Terapie Intensivă, spitalul dispune de 12 paturi.